45 minuuttia: Ministeriö rikkoi hankintasääntöjä konsulttiostoissa

Valtiovarainministeriö rikkoi itse laatimiaan hankintaohjesääntöjä, kun se osti konsulttipalveluja Kreikan ja Espanjan vakuusjärjestelyihin.

Valtiovarainministeriö maksoi brittitoimisto Linklatersille ja suomalaiselle Hannes Snellmanille kaikkiaan lähes 640 000 euroa konsultoinnista. Linklatersin tuntihinta oli 400-600 euroa.

45 minuuttia -ohjelman mukaan ministeriössä ei tehty ainuttakaan sisäistä paperia hankinnasta eikä edes sopimuksia allekirjoitettu.

Valtiontalouden tarkastusviraston mukaan ministeriön menettely sopimusten ja dokumentoimisen suhteen on tässä mittakaavassa täysin poikkeuksellinen. 

Tapa vai poikkeus?

Ministeriön käytäntö Linklaters-hankinnassa herättää ihmetystä. Valtion ylimmän kirstunvartijan luulisi noudattavan hankintaohjeita erityisen tarkasti. Hallitussihteeri Aki Kallio, voidaanko luottaa siihen, että ministeriössä muissa hankinnoissa noudatetaan sääntöjä? 

– Kansalaiset voivat luottaa siihen, että virkamiehet tekevät täällä aika pitkää päivää, kovassa paineessa ja kaikki tekevät parhaansa. Se, onko jotain prosessia noudatettu vai ei, se jää ylimmän laillisuusvalvojan päätettäväksi. Se on selvää, että täällä ei tietenkään tahallaan jätetä sääntöjä noudattamatta.

Tarkastusvirasto aikoo nyt tutkia ministeriön konsulttiostot perusteellisesti. Taustalla on sekä oikeuskanslerin pyyntö että yksityisen kansalaisen kantelu. 

"Emme halunneet sitoutua"

45 minuuttia -ohjelman haastatteleman hallitussihteeri Aki Kallion mukaan allekirjoitettujen sopimusten puuttuminen ei ole aivan epätavallista. 

– Olen itse työskennellyt yksityisellä puolella ja joskus ne tehdään, joskus ei. 

Miksi kirjallista sopimusta ei tehty? 

–  Koimme, että emme Suomen valtiona halunneet sitoutua tavallaan Englannin lain alaiseen sopimukseen, jos olisi tullut ongelmia Linklatersin kanssa. Niitä ei toki tullut. Olisi se sopimus tietenkin voitu allekirjoittaa, mutta tunteehan Suomen laki suullisenkin sopimuksen, Kallio selittää. 

Kallio myös painottaa, että Suomen valtio on niin merkittävä toimija markkinoilla, että mikään asianajotoimisto ei kuitenkaan haluaisi ottaa maineriskiä ryhtymällä riitelemään Suomen kanssa.

Ote valtiovarainministeriön hankintaohjesäännöstä

"Mikäli hankintaa toteuttava katsoo hankinnan jäävän hankintalain soveltamisalueen ulkopuolelle, hänen tulee laatia lyhyt muistio tai päätös, jossa yksilöidään hankintalain soveltamisalueen ulkopuolelle jäämisen syy ja perustelut. Muistio tai päätös on tehtävä aina ennen hankinnan käynnistämistä ja se liitetään hankintapäätökseen tai osaksi muuta diaarioitavaa ja arkistoitavaa hankinnan asiakirja-aineistoa."

Toimintatapa ei saa ymmärrystä Valtiontalouden tarkastusvirastosta. Hankintakäytäntöjä yleisellä tasolla kommentoivan ylijohtajan Esa Tammelinin mukaan vastaavaan on törmätty harvoin tämän mittaluokan hankkeissa. 

–  Se on erittäin poikkeuksellista ja jo sopimusoikeuden kannalta erittäin iso haaste. Jos sopimuksia ei ole, ei voida esimerkiksi ristiriitatilanteissa todentaa, mitä on sovittu. 

Tilaus puhelimella 

Käytännössä Linklaters-tilaus tehtiin puhelimitse 1.8.2011. Kaksi päivää myöhemmin yritys lähetti ministeriöön yhteenvedon siitä, mitä puhelimessa oli puhuttu. Vakuusprojektin myöhemmässä vaiheessa Linklaters lähetti toisen postin, jota voi luonnehtia tarjoukseksi. 

Nämä ovat laskujen ohella ainoat asiakirjat, joita kalliiden konsulttipalveluiden tilaamisesta löytyy. 

Hallitussihteeri Kallio sanoo, ettei ole varma puhelun soittajasta. Hän ei itse työskennellyt tuohon aikaan ministeriössä. Hankinnasta vastasi Kallion mukaan kuitenkin silloinen alivaltiosihteeri Martti Hetemäki

Mitään ostopäätöstä tai sisäistä muistiota kilpailuttamatta tehdystä hankinnasta ei tehty. Tämä on vastoin ministeriön omaa hankintaohjesääntöä.

Sen mukaan hankinnasta tulee aina laatia vähintään muistio, jossa kerrotaan, miksi kilpailutusta ei tehty. 

– Ehdottomasti olisi kirjallisesti perusteltava hankinta. Tämä velvollisuus on vielä korostetumpi, jos katsotaan, että hankintalakia ei sovelleta, kommentoi tarkastusviraston ylijohtaja Tammelin. 

Kallio vetoaa vakuusjärjestelyjen kovaan paineeseen. 

– Jälkiviisaus on parasta viisautta. Tässä oltiin äärimmäisen kiireen ja hektisyyden keskellä. Tottakai lähtökohta on, että toimitaan sääntöjen mukaan. 

Rahoitusta vai asianajoa?

Tarkastusvirasto tutkii muun muassa sitä, oliko ministeriön tulkinta kilpailuttamisen tarpeettomuudesta pätevä. 

Ministeriö on perustellut suoraa ostoa Linklatersilta sillä, että kyse oli rahoituspalvelusta, jota hankintalaki ei koske. Linklatersiä pidettiin johdannaisjärjestelyissä ylivertaisena neuvonantajana. 

Aiemmin ministeriöstä on kerrottu, että kilpailutus ei ollut senkään takia tarpeen, että viideltä lontoolaisfirmalta olisi todennäköisesti tullut hyvin samankaltainen tarjous.

Eilen 45 minuuttia -ohjelman haastattelussa Kallio lisäsi, että ministeriö oli tehnyt ennen Linklaters-tilaus jonkinlaista epävirallista kartoitusta muiden kiinnostuksesta tehtävään. 

Lue myös:

    Uusimmat