Mainos

45 minuuttia: Mikä erottaa halvimman ja kalleimman ambulanssikyydin?

Yllättäen halvimman ja kalleimman kyydin tarjoavissa kunnissa asukkaita on lähes saman verran, noin 40 000. Kalleimmassa on ylitetty terveydenhuoltolain vaatimukset ja kunnat maksavat laskun nurisematta.

Kalleinta ambulanssikyytiä saa Etelä-Pohjanmaalla

Etelä-Pohjanmaalla ensihoito maksaa asukasta kohden 46,50 euroa. Kustannukset kohoavat kaksinkertaisiksi ensi vuonna.

Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä kaikki ambulanssit lähtevät minuutin lähtövalmiudella ja perustason ambulansseihin on palkattu lähihoitajan tilalle sairaanhoitaja, vaikka laki ei tätä edellytä.

– Näin pystymme tavoittamaan ambulanssilla kahdeksassa minuutissa 70 prosenttia keskustassa asuvista. Meillä on täysi valmius jopa juhannusaattona, hehkuttaa ensihoidon ylilääkäri Raimo Jokisalo Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiristä.

– Välittömän lähtövalmiuden vuoksi olemme palkanneet lisää yli sata ensihoidon ammattilaisia, joita on nyt 200.

Halvinta ambulanssikyytiä saa Pohjois-Karjalassa

Pohjois-Karjalan sairaanhoitopiirissä ensihoidon kokonaiskustannukset pysyvät ennallaan noin 20 eurossa asukasta kohden. Pientä nousua ja jopa laskua on yksittäisten kuntien maksuosuudessa.

– Kustannukset pidetään kurissa tekemällä yhteistyötä pelastuslaitoksen kanssa. Hyödynnämme samaa henkilökuntaa pelastustoiminnassa ja ensihoidossa. Samassa ambulanssissa on yksi pelastustoimen ja ensihoidon ammattilainen. Hälytyksen sattuessa laskun maksaa se yksikkö, jonka tehtävästä on kyse. Tällä tavoin myös pelastustoimi vahvistuu, ylpeilee ensihoidon vastuulääkäri Susanna Wilen Pohjois-Karjalan sairaanhoitopiiristä.

Pohjois-Karjalassa jouduttiin palkkaamaan vain 30 sairaanhoitajaa lisää. Yhteistä henkilökuntaa pelastustoimen kanssa on 168. Ensi vuonna vähennetään vielä yksi ambulanssi. Ambulansseja on vähennetty viime vuosina useita. Suurin osa jäljelle jäävistä ambulansseista on välittömässä lähtövalmiudessa.

45 minuuttia -ohjelma sai sosiaali- ja terveysministeriön selvityksen seitsemän kunnan osalta, siitä mitä ensihoito maksaa kunnissa. Kolmen viikon päästä ambulanssikyydit siirtyvät sairaanhoitopiirien järjestettäväksi, mutta 13 sairaanhoitopiiristä ei ole vielä vastattu ministeriölle, miten kansalaiset saavat apua hätätilanteessa.

(Päivitetty 05.12.2012. klo 23:54. Alkuperäisessä uutisessa oli virheellisesti, että Varsinais-Suomessa olisi Suomen halvin ensihoito.)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.