Mainos

45 minuuttia: Kuolema farkkujen takia

Uusien farkkujen käsittely kuluneen näköisiksi on vammauttanut ja surmannut suuren joukon tehdastyöntekijöitä Turkissa, kertoo illan 45 minuuttia -ohjelma. Turkki on merkittävä kansainvälisten farkkumerkkien tuotantomaa.

Muodissa olevien valmiiksi kulutettujen farkkujen käsittelyssä on käytetty hengenvaarallista hiekkapuhallusmenetelmää, joka aiheuttaa silikoosia eli pölykeuhkotautia.

Menetelmä on EU:ssa kielletty. Turkissa se kiellettiin vasta hiljattain, ja noin 5 000 turkkilaista farkkupajojen työntekijää on vaarassa sairastua hengenvaaralliseen tautiin.

Tauti on alussa oireeton, mutta se kehittyy vähitellen lisääntyviksi hengitysvaikeuksiksi, kun sidekudos korvaa terveen keuhkokudoksen. Sairauteen ei ole parannuskeinoa.

Ainakin noin 40 turkkilaisen farkkutyöntekijän tiedetään tähän mennessä kuolleen pölykeuhkotautiin. Suurin osa heistä oli alle 30-vuotiaita. Virallisten tilastojen mukaan noin 600 farkkutyöläistä Turkissa on sairastunut pölykeuhkotautiin. Sairastuneiden määrä on todennäköisesti paljon suurempi, koska ainakin 15 000 ihmistä on käyttänyt työssään hiekkapuhallusmenetelmää.

Farkkujen hiekkapuhallusskandaali on nostattanut myrskyn Turkissa ja EU-jäsenyyttä tavoittelevan maan hallituksen on ollut pakko ryhtyä toimiin.

(MTV3)

Katso Helena Laation juttu (45 minuuttia 24.2.2010)

Katsomo-video ei ole saatavilla

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.