Mainos

45 minuuttia: Katso kuinka toimia, jos kouluampuja tulee

MTV3:n 45 minuuttia -ohjelmassa perehdytään tänään siihen, miten koulut ovat valmistautuneet ampumistilanteisiin.

Koulut ovat valmistautuneet laatimalla turvallisuusohjeita. Riskipaikat on kartoitettu yhdessä poliisin kanssa.

Espoon Auroran koulun viidenluokkalaiset ovat saaneet opettajiltaan selkeät toimintaohjeet, mitä pitää tehdä hätätilanteessa.

Rehtori Martti Hellströmin mukaan ensimmäisen ja toisen luokan oppilaat eivät ole onneksi kuulleet asiasta, koska vanhemmat ovat heitä onnistuneet suojaamaan. Opettajat ovat keskustelleet vain niiden kanssa, jotka ovat siitä puhuneet.

–Ampujan tuleminen meidän kouluun on epätodennäköistä, kun meillä on niin hyvä koulu. Sitä paitsi nyt ensimmäisen kerran tälläista tapahtuu peruskoulussa, pohtii 12-vuotias Samuel.

–Kyllä se tuntuu aika pelottavalta, jos sellainen tulisi meidän kouluun. Mä en usko siihen, kun se kumminkin on niin harvinaista, miettii 11-vuotias Sofia Espoosta.

Kouluampuminen nuoren hätähuuto

Rehtori Martti Hellströmin mukaan kadulla on lapsia, jotka kasvattavat toinen toisensa. Heidän käyttytymisensä on hätähuuto, kun yhteiskunta ei rakasta heitä tarpeeksi.

–Se on pelottavaa, että näihin kouluampumisiin alkaa tottua tai turtua. Tilanne olisi varmaan toisenlainen, jos Orivedellä olisi käynyt huonosti. Silloin kaikissa luokissa olisi joutunut järjestämään kriisihuoltoa, toteaa Hellström.

Hellströmin mukaan koulun tärkein tehtävä on tehdä lapsiyhteisöstä sellainen, että heidän on turvallista olla. Oppilailla pitää olla sellainen tunne, että heistä välitetään ja he kuuluvat tähän kouluun. Ongelmat ratkaistaan eikä yksikään lähde kaunaisena koulusta, mikä johtaa tällaisiin järjettömiin tekoihin.

Illan 45 minuuttia -ohjelmassa lisää oppilaiden ja koulun näkemyksiä siitä, mitä pitäisi tehdä tosi paikan tullen.
Studiossa huolestunut Suomen Vanhempainliiton toiminnanjohtaja Tuomas Kurttila, joka on vaatinut talonmiehiä kouluihin.
45 minuuttia MTV3-kanavalla klo 20.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.