45 minuuttia: Kärjistyneet ihmissuhdesotkut kuormittavat käräjäoikeuksia

MTV3:n 45 minuuttia -ohjelman mukaan ihmissuhderiidat, perheiden ja sukujen sisäiset kiistat, kuormittavat käräjäoikeuksia. Kiistat johtavat helposti tuomiokierteeseen, jossa riidan osapuolet hakevat kilvan tuomioita toinen toisilleen.

Oikeuslaitoksen kannalta tilanne on hankala, koska monipolvisten ja pitkäkestoisten tapahtumasarjojen selvittely teettää runsaasti työtä, mutta kiistojen taustalla vaikuttavat tunteet jäävät käräjäsalissa käsittelemättä. Tuomio ei poista todellisia kipupisteitä ja tilanteet paisuvat helposti hallitsemattomiin mittasuhteisiin.

– Tullaan oikeustalolle kerrasta toiseen uusien haastehakemusten kanssa. Tuomio voi olla myös lyömäase, joka on enemmän sovinnon este kuin sen edesauttaja, sanoo Keski-Suomen käräjäoikeuden laamanni Tapani Koppinen.

Tuomioiden sijaan sovintoneuvotteluja

Tuomitsemisen vaihtoehdoksi käräjäoikeudet tarjoavat nyt entistä hanakammin sovintoapua. Vuodesta 2006 voimassa ollut laki riita-asioiden sovittelumenettelystä ei ole toiminut toivotusti, odotettua harvemmissa riidoissa on ilmennyt halua sitoutua sovinnon hakemiseen tuomioistuimen tarjoaman sovittelijan tuella.

– Se on harmi, koska uskon sovittelun olevan hyväksi kaikille osapuolille. Se säästää myös rahaa, niin riitelijöiltä itseltään kuin myös yhteiskunnalta. Ei ole olemassa sellaista riitaa, mitä ei voisi sovitella, toteaa Koppinen.

Oikeuslaitoksessa sovittelun toivotaan lisääntyvän. Yhä useampi tuomari on saanut lisäkoulutuksen sovittelijaksi.

– Sovittelijan rooli on aivan toinen kuin tuomarin. On kiehtovaa istua samassa pöydässä ja etsiä ratkaisua yhdessä toisten kanssa. Monesti selviää, että ongelmat ovat aivan toisaalla kuin mitä haastehakemus kertoo, kertoo laamanni Tapani Koppinen.

– Sopu voi olla sellainen, että pyydetään anteeksi tai jaetaan jotakin uudelleen, mahdollisesti palautetaan joku omistus ennalleen. Sitten teemme siitä kirjallisen sovinnon ja juomme kahvit päälle, kuvaa Koppinen sovittelumenettelyn etenemistä käytännössä.

Viime vuonna sovittelu aloitettiin reilussa 400 riita-asiassa. Kaiken kaikkiaan sovintomenettely on aloitettu lain voimaantulon jälkeen vajaassa parissa tuhannessa tapauksessa. Onnistumisprosentti on korkea, noin 90 prosenttia kiistoista on päättynyt sopuun sovittelun seurauksena.

Katso Tuula Malinin juttu (45 minuuttia 6.3.2013)

Lue myös:

    Uusimmat