45 minuuttia: Ei rahaa ruokaan tai hoitoon – hevosia hylätään tallien vastuulle

Poliisi joutuu yhä useammin setvimään hevosiin liittyviä rahariitoja.

Hoito- ja valmennusmaksujen laiminlyönti on paisuva ilmiö hevosalalla.

Osassa tapauksia kyse on tarkoitushakuisesta ja järjestelmällisestä maksujen laiminlyönnistä. Usein omistajat jättävät hevostensa hoito- ja valmennusmaksut maksamatta taloudellisten ongelmiensa pakottamana.

– Suomessa on 70 000 hevosta ja 30 000 hevosenomistajaa, joten joukkoon mahtuu monenlaista vilperttiä. On hevosenomistajia, jotka kierrättävät hevosiaan tallilta toiselle aivan tarkoitushakuisesti. Kun tallinpitäjä hermostuu, niin siirretään hevoset kylmästi seuraavaan paikkaan, uusien hoitajien vastuulle ja huoleksi, sanoo puheenjohtaja Mitja Nummenmaa Suomen Hevosenomistajien Keskusliitosta.

Nummenmaan mukaan maksurästit pistävät talliyrittäjät tiukoille, koska heillä ei ole varaa omilla rahoillaan elättää toisten omaisuutta.

– Eläinrakkaat hoitajat ovat sitten hädissään, että mitä tekevät, kun omat rahat ovat loppu eikä omistaja maksa laskujaan tai vastaa puheluihin.

Lakiin mallia Ruotsista

Eläinsuojeluyhdistysten mukaan hevosensa säännönmukaisesti toisten vastuulle jättäville hevosenomistajille tulisi langettaa hevosenpitokielto.

Maksujen pakoilu ja hevosten kierrättäminen tallilta toiselle täyttää helposti eläinrääkkäyksen tunnusmerkit.

Nummenmaa toivoo Suomeen Ruotsin lainsäädännössä olevaa lunastusoikeuspykälää. Sen mukaan useamman kuukauden valmennus- ja hoitorästit oikeuttavat hoitajan ottamaan ilmaishoitoon jätetyn hevonen haltuun ja vaikkapa huutokauppaamaan sen.

Sopimus turvaa hoidon

Hevosalan sisälläkin on jo herätty rahariitojen kiistakapuloiksi ajautuneiden hevosten kurjaan kohtaloon.

Alalle vaaditaan nyt monenlaista ryhtiliikettä. Puhutaan kirjallisista hoito- ja valmennussopimuksista sekä virallisesta laskutuksesta. Hoitoennakkoa neuvotaan perimään vuokraennakkojen tapaan.

Mitja Nummenmaan mukaan tällä hetkellä vain noin 20 prosenttia hoito- ja valmennussopimuksista tehdään kirjallisesti.

– Tämä on vanha tapa, paperiasioita ei pidetä tärkeänä. Joskus kirjallisia sopimuslomakkeita saattaa lojua tallin pöydällä ilman allekirjoitusta, joka on kiireessä unohtunut.

Nummenmaa muistuttaa hevosenomistajia ja talliyrittäjiä, että sopimuslomakepohjista ja niiden täyttöohjeita löytyy helposti internetistä. Niitä saa myös keskusliitosta.

– Kyllä nyt on aika talliyrittäjien ja hevosenomistajien panostaa kirjalliseen sopimiseen. Suulliset sopimukset ovat heikko näyttö, mikäli kiistoja joudutaan puimaan oikeudessa.

Yhtenä keinona harmaan talouden kitkemiseksi esitetään myös ravialan ottamista arvonlisäverotuksen piiriin.

Aiheesta kertoi 45 minuuttia -ohjelma.

Lue myös:

    Uusimmat