Mainos

45 minuuttia: Ambulanssit vähenevät – tuleeko apu ?

Ambulanssi ei välttämättä tule ensi vuonna, koska koko ensihoitojärjestelmä menee kokonaan uusiksi vuoden alussa. Ensihoidon järjestäminen siirtyy kuntien vastuulta sairaanhoitopiireille.

Terveydenhuoltolain uudistuksella oli tarkoitus tuoda yhtä laadukasta ensihoitoa kaikille riippumatta, onko kyse kaupungista vai maaseudusta.

Kustannusten kohoamisen vuoksi kunnat ovat panneet rahahanoja kiinni ja ambulansseja on jo vähennetty ja vuoden vaihteessa vähenee lisää.

Suomen Sairaankuljetus liiton mukaan menee ainakin 10 vuotta ennen kuin päästään yhtä hyvään sairaankuljetuspalveluun kuin tänä päivänä. Suurin osa yksityisistä sairaankuljetusyrityksistä lopettaa ja toiminta siirtyy isoille valtakunnallisille yrityksille ja pelastuslaitoksille.

Oulun seudulta vähenee useita ambulansseja

Tilanne on rajuin Pohjois-Pohjanmaalla, josta vähennetään eri puolilta Oulun seutua peräti neljä ambulanssia. Sairaanhoitopiirin arvioiden mukaan nämä ambulanssit ovat hoitaneet noin 5000 hälytystä.

– Meille tulee selkeästi ongelmia hälytysten kanssa. Meillä on pulaa myös ammattitaitoisesta henkilöstöstä. Tilapäisesti ambulansseissa työskentelee opiskelijoita, toteaa ensihoidon ylilääkäri Matti Martikainen Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiristä.

Myös Pohjois-Karjalassa on vähennetty viime vuosina useita ambulansseja ja jälleen yksi poistuu ensi vuonna.

Valvova viranomainen on antanut huomautuksia

Aluehallintovirasto on kiinnittänyt jo huomiota Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun sairaanhoitopiirien huonoon ensihoidon laatuun ensi vuonna. Tasapuolista apua ei ole luvassa kaikille kuntalaisille.

Sosiaali- ja terveysministeriö ei ole saanut kuin kolmasosalta kunnista selvityksen siitä, miten ensihoito on järjestetty vuoden vaihteen jälkeen.

Katsomo-video ei ole saatavilla

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.