Mainos

44 neliötä 1100 euroa – uusien asuntojen vuokrat järkyttävät Helsingissä

Asuminen Helsingin keskustassa on sikamaisen kallista, eikä uusien asuntojen tuotanto näytä tuovan tilanteeseen minkäänlaista helpotusta.

Maamme pääkaupunkiin nousee lukuisia uusia asumisalueita. Keskustaan on par'aikaa valmistumassa usean tuhannen asunnon Jätkäsaaren kaupunginosa, jonka asuntokannasta tulee Helsingin kaupungin mukaan monipuolinen: Alueelle tulee valtion tukemia vuokra-asuntoja, Hitas-, osaomistus- ja asumisoikeusasuntoja sekä sääntelemättömiä vapaarahoitteisia omistus- ja vuokra-asuntoja.

Ensimmäisiä vapaarahoitteisia uusia vuokra-asuntoja Jätkäsaaressa on Suomen Vuokrakotien ensi keväänä valmistuva kiinteistö, jonka vuokrat julkistettiin viime viikon lopulla. Ikävä kyllä monellakaan tavallisella palkansaajalla ei vain ole näihin varaa.

Suomen Vuokrakodin verkkosivujen mukaan 48 - 59 neliön kokoisen kaksion kuukausivuokra voi nousta jopa 1 428 euroon, eli korkeimmillaan 59 neliön asunnosta voi joutua maksamaan noin 24 euroa neliöltä. 44 neliötä irtoaa 1 083 eurolla, vesimaksu päälle.

86 - 116,5 neliön asuntojen vuokrat ovat 2 009 - 2 723 euroon kuukaudessa. Järkyttävä summa, kun ottaa huomioon, että vuoden 2011 ensimmäisellä neljänneksellä suomalaisten keskiansio oli hieman yli 3 000 euroa kuukaudessa.

Äkkiseltään on vaikea keksiä, miksi kukaan maksaisi asunnosta vuokraa 2700 euroa kuussa, kun samalla summalla lyhentää jo ihan tuntuvaakin pankkilainaa omasta asunnosta.

MTV3 Uutiset yrittikin selvittää Suomen Vuokrakodit Oy:ltä, miksi asunnot ovat näin kalliita ja keille kyseiset asunnot on tarkoitettu. Toimitusjohtaja Joonas Auttila ei kuitenkaan halunnut kommentoida uutisille hintatasoa millään tavalla.

Kaupungin johto: Selvästi yli kipurajan

Helsingin kaupungin kaavoitus- ja kiinteistötoimen apulaiskaupunginjohtajan Hannu Penttilän mukaan Jätkäsaaren vapaarahoitteisten vuokrakohteiden hinnat määräytyvät kysynnän ja tarjonnan lakien mukaisesti.

– On melko varmaa, että Jätkäsaaren kohteissa ollaan reippaasti yli 20 euron neliöhinnoissa, Penttilä sanoo.

Tämä tarkoittaa käytännössä, että 45 neliön kaksion vuokra olisi enemmän kuin 900 euroa kuukaudessa. Hinta on kova, sillä pääkaupunkiseudun keskivuokra samankokoisesta asunnosta on noin 620 euroa, kun se koko maassa on 470 euroa.

Penttilän mielestä nyt julkistetut Jätkäsaaren vuokrat ovatkin selvästi yli kipurajan. Harvalla keskivertoperheellä on satsata vuokraan 2700 euroa, olkoonkin että asunto on uusi ja siinä on siinä on sauna ja parveke.

– 100 neliön perheasunnosta 15 euroa neliöltä alkaa varmaankin olemaan täydellinen kipuraja, Penttilä sanoo.

Jätkäsaareen ollaan kuitenkin rakentamassa myös halvempia vaihtoehtoja. Kaupungin Ara-kohteissa vuokra on keskimäärin noin 10 euroa neliöltä, eikä se Penttilän mukaan nouse Jätkäsaaressakaan 12 euroa korkeammaksi.

– Tämä koskee myös muita yleishyödyllisiä rakennuttajia. Heillä kylläkin nämä muut kulut ovat muutaman euron korkeampia, eli veikkaisin 13 - 14 euroa neliöltä.

Keskituloisen henkilön voi olla vaikeaa saada kohtuuhintaista vuokra-asuntoa Jätkäsaaresta, sillä yli 900 euron kaksion kuukausivuokran maksaminen vaatii jo korkeita tuloja. Halvemmissa arava-asunnoissa tulorajoja ei enää ole, mutta asunnon tarve määrittää pitkälti kuka sellaisen saa.

Penttilän mukaan kaupunki pyrkii kuitenkin tarjoamaan asuntoja myös tavallisille palkansaajille. Hakijoita on kuitenkin paljon ja jonot ovat pitkiä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.