Mainos

41 vuotta vankina ollut vapaaksi

Maailman pitkäaikaisimpana pidetty poliittinen vanki on päässyt vapauteen Etelä-Koreassa tänä aamuna. Yli 40 vuotta sellissä istunut pohjoiskorealainen sotilas unelmoi yhä Koreoiden yhdistymisestä.

Etelä-Korea vapautti tänään miehen, jonka uskotaan olevan maailman pisimpään istunut poliittinen vanki. Pohjoiskorealainen Woo Yong Gak, 71, käveli vapauteen 41:n eristyssellissä vietetyn vuoden jälkeen.

Entinen kommandosotilas Woo näytti terveeltä vaikkakin laihalta ilmestyessään vankilan portista vastassa olleiden lehtimiesten ja ihmisoikeusaktivistien eteen. Woo kertoi kärsivänsä sokeritaudista, mutta olevansa muuten hyvässä kunnossa. -Olen ollut eristyksissä yli 40 vuotta. Nyt iloitsen nähdessäni valon, hän sanoi.

Woo oli yksi 17:stä pitkäaikaisesta poliittisesta vangista, jotka Etelä-Korean presidentti Kim Dae Jung armahti juhlistaakseen ensimmäisen virkavuotensa täyttymistä. Useimmat vangit oli tuomittu vakoilusta tai muusta toiminnasta Pohjois-Korean hyväksi. Pohjois-Korea on kehottanut eteläistä naapuriaan palauttamaan armahdetut Pohjois-Koreaan. Kim kuitenkin ilmoitti, että armahdetut palautetaan vain, jos Pohjois-Korea vapauttaa eteläkorealaiset sotavankinsa.

Koreat ovat edelleen virallisesti sodassa keskenään. Etelä-Korea arvioi, että Pohjois-Koreassa istuu sotavankeina 234 eteläkorealaista.

Woo ei suostunut suoraan kommentoimaan, haluaisiko hän palata eristyksissä olevaan kommunistiseen Pohjois-Koreaan. -Kysymys ei ole yksityisestä halusta, vaan tämä on Koreoiden kahdenvälinen ja humanitaarinen kysymys. Toivon että se ratkaistaan humanitaarisin perustein, hän sanoi.

Woo lisäsi, ettei hän ole huolissaan Pohjois-Koreassa olevista perheenjäsenistään. Hän ei kertonut lähiajan suunnitelmistaan, mutta eteläkorealainen ihmisoikeusjärjestö on ilmoittanut ruokkivansa ja majoittavansa armahdetut poliittiset vangit Soulissa. Ihmisoikeusjärjestöt ovat kehottaneet Etelä-Korean hallitusta palauttamaan armahdetut Pohjois-Koreaan ilman ehtoja.
(STT-Reuters)


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.