Mainos

3G-liittymät haukkaavat jo ison siivun liittymäkaupasta

Kaikkiaan 3G-liittymiä myytiin viime vuonna noin 350 000 kappaletta.

Yhdessä puhelimen kanssa myytävät 3G-liittymät ovat nousseet nopeasti suosioon. Viestintäviraston markkinakatsauksen mukaan noin kolmannes kaikista myydyistä liittymistä oli viime vuonna 3G-sopimuksia.

Kehittyneemmän kolmannen sukupolven puhelinpakettien myyntiin tuli selvä piikki heti, kun puhelinten ja liittymien kytkykauppa sallittiin huhtikuussa. Aluksi jopa 40 prosenttia myydyistä liittymistä oli kytkypaketteja, mutta loppuvuonna tahti hieman tasaantui.

Kaikkiaan 3G-liittymiä myytiin viime vuonna noin 350 000 kappaletta. Vaikka kehittyneemmillä kännyköillä voi surffata internetissä ja käyttää sähköpostia, eivät uudet palvelut juurikaan kauppaa vauhdittaneet.

-Ensisijaisesti kuluttajat ilmoittivat tutkimuksessa hankkineensa 3G-paketin uuden hienon puhelimen takia. Harva piti ostosyynä uusia palveluita, sanoo viraston viestintämarkkina-asiantuntija Tuomas Haanperä.

Puhelut hurjassa kasvussa

3G-kännyköiden yleistyminen vauhditti viime vuonna kuitenkin lähetettyjen multimediaviestien määrää sekä matkaviestinverkossa siirretyn datan määrää. Yllättävin hyppäys kännykkätilastoissa tuli silti puheluminuutteihin, sillä niiden määrä kasvoi toissavuotisesta jopa 20 prosenttia.

-Matkapuhelujen kova kasvu selittynee sillä, että lankaliittymiä on lakkautettu paljon ja liikenne kiinteässä verkossa on vähentynyt. Myös se, että operaattorit myyvät liittymiä entistä enemmän puheaika- ja viestipaketteina on saattanut vauhdittaa kasvua, arvioi Haanperä.

Multimediaviestejä kuten vaikkapa kuvaviestejä lähetettiin viime vuonna liki 22 miljoonaa. Perinteiset tekstiviestit pysyivät vielä selvästi suositumpina, sillä niiden määrä nousi kolmeen miljardiin.

Hintaerot tasoittuivat hieman

Viraston hintaseurannan mukaan operaattoreiden kytkypakettien hintaerot tasoittuivat hieman loppuvuonna. Samalla pakettien sisällöt samankaltaistuivat.

Isoimmat hintaerot löytyvät kuitenkin yhä suurkuluttajien paketeista, joissa puheluminuuttien ja tekstiviestien määrä on suuri. Kalleimpia suurkuluttajien paketteja tarjoaa Sonera ja halvimpia Saunalahti, mutta hinnat vaihtelevat myös eri puhelinmallien välillä.

-Kytkypaketit ovat edelleenkin vaikeita verrata. Pakettia hankkivan kannattaa painottaa valinnassa omia puhelimen käyttötapoja, lisää Haanperä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.