31.8. Bouillabaisse ja rouille

Bouillabaisse

Ranskalainen kalakeitto eli Bouillabaisse on yksi tunnetuimmista keitoista. Yleensä se sisältää runsaasti äyriäisiä, mutta muunneltuna sen voi tarjota ilmankin. Ranskassa liemi tarjoillaan usein erikseen ja kalat yms. sattumat erikseen.

  • 500 g sekalaisia kaloja esim. lohta, kuhaa ja siikaa fileinä
  • 100 g katkarapuja
  • 1 sitruunan mehu
  • 2-3 valkosipulinkynttä
  • 1 sipuli
  • 0,5 purjo
  • 2 porkkanaa
  • 1 fenkoli
  • 4 tomaattia kuutioina ja kaltattuna
  • Ripaus sahramia
  • 8 dl kalalientä
  • 2 dl valkoviiniä
  • Ripaus cayennenpippuria
  • Tuoretta timjamia (muutama oksa)
  • Suolaa

Paloittele kalat ja mausta ne sekä katkaravut sitruunamehulla. Hienonna sipuli, suikaloi purjo, porkkana ja fenkoli. Kalttaa ja kuutioi tomaatit. Kuullota kattilassa oliiviöljyssä ensin sipulit, purjosuikaleet, porkkana- ja fenkolisuikaleet sekä tomaattikuutiot. Lisää sahrami ja kääntele hetken aikaa. Kaada päälle kuuma kalaliemi ja valkoviini. Keitä noin 5 minuuttia. Lisää kalapalat sekä mausteet. Anna kiehua vielä muutama minuutti miedolla lämmöllä.

Rouille

  • 1 punainen paprika
  • 2 rkl tomaattimurskaa
  • 1 paahtoleipäviipale
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 1 kananmunankeltuainen
  • Suolaa
  • Tabascoa
  • Valkopippuria
  • Öljyä

Poista paprikasta kanta ja siemenet. Sekoita kaikki ainekset tehosekoittimessa öljyä lukuun ottamatta tasaiseksi massaksi. Lisää öljy joukkoon lopuksi ohuena nauhana koneen koko ajan käydessä. Tarjoile keiton kanssa.

Leivitetty briejuusto ja kuumat marjat

  • 300 g briejuustoa
  • Leivitykseen:
  • Vehnäjauhoja
  • Kananmunaa
  • Korppujauhoa
  • Paistamiseen voita
  • Sekalaisia marjoja (mustikoita, herukoita, karviaisia ym.)
  • Hunajaa

Kuumenna marjat kattilassa. Lisää hunaja. Nosta kattila sivuun. Leikkaa juustosta pitkulaisia siivuja. Leivitä siivut. Pyöritä ne ensin vehnäjauhossa, sitten kananmunassa ja lopuksi korppujauhossa. Paista kuumalla pannulla kaunis väri. Tarjoile kuumien marjojen kanssa.

Reseptit: Sanna Miettunen

Lue myös:

    Uusimmat