Mainos

300 000 viljeltyä joulukuusta suomalaiskoteihin

Joulupuuseuran mukaan myös omavaraisuus on yhä yleistä joulukuusen hankinnassa. Lähes puolet hakee kuusensa omalta maalta tai mökiltä.

Tulevana jouluna markkinoille tulee noin 300 000 viljeltyä suomalaista joulukuusta. Viljelykuusia on kasvamassa yli tuhannella hehtaarilla eri puolilla maata.

Luvuista kerrottiin Joulupuuseuran tilaisuudessa Punkaharjulla tänään.

- Suomalainen kuusi on säilyttänyt asemansa, vaikka tuontia onkin Tanskasta, kertoi seuran puheenjohtaja Heini Katajisto.

Suurin osa joulupuumetsistä on Etelä-Suomen suurten kaupunkien läheisyydessä. Suurimmat viljelmät ovat kymmeniä hehtaareja. Katajiston mukaan kuusikaupan arvo on 10-20 miljoonaa euroa. Arviohaarukka on iso, sillä tarkkoja tilastoja ei ole.

- Kuusenviljelyyn ei saa mitään tuotantotukea. Sen vuoksi ei ole tilastojakaan.

Seuran kyselyn mukaan myös omavaraisuus on edelleen suurta, sillä yli 40 prosenttia kuusista haetaan mökiltä tai omalta maalta. Etenkin lapsiperheissä kuusi on pakollinen hankinta: Katajiston tietojen mukaan 80 prosenttia nelihenkisistä perheistä hankkii kuusen.

Viljelijöillä ja myyjillä kiire huipentuu aivan joulun aluspäiviin.

- Suomalaiset ovat tottuneet siihen, että kuusi hankitaan ja pystytetään vähän ennen aattoa. Kuusien kasvatus vaatii ympärivuotista työtä ja tarkkailua, mutta sesonki on hetkessä ohi, Katajisto sanoo.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.