Mainos

30 tonnia poliitikon muotokuvasta – näin sairaalapomo perustelee

Sanomalehti Ilkka kertoi tänään, että Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri tilasi 30 000 euron arvoisen muotokuvan poliitikko Jukka Vihriälästä. Sairaanhoitopiirin johtaja Jaakko Pihlajamäki sanoo ymmärtävänsä, että arvokas ostos aiheuttaa närää. 

Vihriälä on pitkän linjan keskustapoliitikko, entinen Raha-automaattiyhdistyksen hallituksen puheenjohtaja ja entinen kansanedustaja. Hän joutui eroamaan RAY:n hallituksesta, kun miehen maine mustui niin sanotussa vaalirahoitussotkussa.

Ehdollinen vankeustuomio

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi Vihriälän viime vuoden tammikuussa puolentoista vuoden ehdolliseen vankeuteen virkavelvollisuuden rikkomisesta ja törkeästä lahjuksen ottamisesta.

Vihriälän tuomio liittyy tauluihin, jotka mies hän myi Nuorisosäätiölle. Vihriälä oli saanut vaalitukea Nuorisosäätiöltä joka puolestaan oli saanut RAY:ltä avustuksia. 

Onko 30 000 euron muotokuvan tilaaminen ryvettyneestä poliitikosta järkevää rahankäyttöä, sairaalahoitopiirin johtaja Jaakko Pihlajamäki?

– No, kun olen tilauksen tehnyt, niin tietenkin se on silloin mielestäni perustelua, Pihlajamäki sanoo.

Ymmärrättekö, että päätös aiheuttaa pahennusta?

– Ymmärrän erittäin hyvin senkin näkemyksen. Vihriälään on ollut sellaista suhtautumista, että satasenkin muotokuva Jukasta koettaisiin vääryytenä.

Pihlajamäki puolustaa muotokuvan teettämistä traditiolla ja Vihriälän pitkällä uralla.

– Tämä perustuu siihen, mitkä Vihriälän ansiot ovat olleet sairaanhoitopiirissä. Tässä ei tietenkään ole sen ihmeellisempää laajempaa yhteiskunnallista ajatusta. Ansioituneista luottamushenkilöistä on maalattu muotokuvia, ja Vihriälään on sovellettu samaa logiikkaa.

Pitkä ura piirissä

Vihriälä työskenteli 12 vuotta Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin valtuuston puheenjohtajana ja neljä vuotta hallituksen puheenjohtajana.

Pihlajamäen mukaan Vihriälän muotokuva sijoittuu aikaisemmista johtajista maalattujen teosten joukossa hinnaltaan kärkipäähän. Pihlajamäen mukaan oli Vihriälän oma toivomus, että hänen kuvansa maalaisi Soile Yli-Mäyry. Ylimäyry on maakuntansa ehkä tunnetuin kuvataitelija.

– Monet sairaanhoitopiirit ovat luopuneet muotokuvien maalaamisesta. Kyllä meilläkin varmasti mietitään, onko tällainen traditio tarpeellinen, Pihlajamäki toteaa. 

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.