3.5 Keväisiä burgereita

Burgerisämpylät

  • 0,5 l vettä
  • 3 rkl oliiviöljyä
  • 1 rkl suolaa
  • 1 rkl sokeria
  • 0,5 pkt hiivaa
  • 9 dl sämpyläjauhoja
  • 2 dl kauraleseitä
  • 2 dl auringonkukan siemeniä
  • voiteluun vettä ja hunajaa

Yhdistä kulhossa vesi, sokeri, öljy, sokeri ja hiiva. Lisää jauhoista noin puolet ja sekoita tasaiseksi. Lisää loput jauhot, leseet ja auringonkukan siemenet ja vaivaa taikinaa kunnes taikina on kimmoisaa. Kohota liinan alla n. 15 min. Leikkaa taikinasta haluamasi kokoisia sämpylöitä ja kohota niitä liinan alla toiset n. 15 min. Voitele sämpylät ennen paistamista vesi-hunaja seoksella. Paista 200 asteisessa uunissa n. 20 min.

Kasvisburgeri

  • 4 burgerisämpylää
  • 1 munakoiso
  • 1 kesäkurpitsa
  • suolaa itkettämiseen
  • oliiviöljyä
  • herneenversoja
  • 2 punasipulia
  • 2 tomaattia
  • marinadi:
  • 1 dl oliiviöljyä
  • 3-4 rkl valkoista balsamicoa (tai valkoviinietikkaa)
  • 2 rkl hunajaa
  • 2-3 oksaa tuoretta timjamia
  • tuoretta basilikaa
  • suolaa
  • mustapippuria
  • Tulisen hedelmäinen kastike:
  • 2 prk mangososetta
  • 2 punaista chiliä
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 1 sitruunan mehu
  • suolaa
  • mustapippuria

Leikkaa munakoiso ja kesäkurpitsa siivuiksi. Ripottele niiden päälle suolaa ja anna seistä pöydällä noin puoli tuntia kunnes pinnalle muodostuu vesipisaroita. Huuhtele siivut ja valele ne oliiviöljyllä. Paista kuumalla parilalla kunnes ovat saaneet kauniin värin. Silppua marinadin yrtit ja sekoita kaikki ainekset keskenään. Nostele munakoisot ja kesäkurpitsat marinadiin ja anna maustua noin tunti. Voit tehdä nämä jo valmiiksi edellisenä päivänä, joten ei haittaa vaikka kasvikset olisivat kauemminkin marinadissa.

Valmista hedelmäinen kastike: silppua chili ja valkosipulit hienoksi. Sekoita kaikki ainekset keskenään ja laita jääkaappiin maustumaan.

Siivuta punasipulit ja tomaatit. Kokoa burgerit niin että pohjalle tulee herneenversoja, päälle munakoisoa ja kesäkurpitsaa, hedelmäkastiketta, tomaattia ja sipulia.

Vinkki: Voit valmistaa samalla reseptillä hampurilaisen kalasta. Korvaa marinoidut kasvikset savukalalla, savusilakoilla, kylmäsavu- tai graavikalalla!

Reseptit: Sanna Miettunen ja Teresa Välimäki

Lue myös:

    Uusimmat