29.1. Maa-artisokkakeitto ja yrttipatonki

Maa-artisokkakeitto

  • 500 g maa-artisokkia
  • 1 sipuli
  • 1 jauhoinen peruna
  • 1 valkosipulinkynsi
  • n. 1l vettä
  • (1 dl valkoviiniä)
  • valkopippuria
  • ripaus muskottipähkinää
  • suolaa
  • 1-2 dl kermaa
  • tilkka ruokaöljyä

Kuori ja paloittele maa-artisokat, sipuli ja peruna. Viipaloi valkosipulinkynsi. Kuumenna kattilassa tilkka öljyä ja kuullota kasviksia hetki. Lisää vesi ja valkoviini. Keitä kasvikset pehmeiksi ja soseuta keitto tasaiseksi. Mausta keitto suolalla, valkopippurilla ja muskottipähkinällä. Lisää kerma ja kiehauta keitto.

Yrttipatonki

  • 4 dl vettä tai maitoa
  • 25 g hiivaa
  • 1 rkl sokeria tai hunajaa
  • 2 tl suolaa
  • 2-3 rkl oliiviöljyä
  • n. 10 dl vehnäjauhoja
  • Täyte:
  • oliiviöljyä
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 1 dl hienonnettuja yrttejä (esim. basilkaa ja persiljaa)

Liuota hiiva, sokeri ja suola kädenlämpöiseen veteen. Alusta taikinaan ensin noin puolet jauhoista ja sekoita tasaiseksi puuhaarukalla. Lisää sitten loput jauhot sekä öljy taikinaan käsin vaivaten. Älä lisää jauhoja liikaa, ettei taikinasta tule liian kova ja kuiva. Nostata taikina kaksinkertaiseksi ja vaivaa siitä sitten ilma pois. Jaa taikina kolmeen osaan ja kauli palat ohuiksi neliön muotoisiksi levyiksi. Voitele levyt oliiviöljyllä ja levitä pinnalle hienonnetut valkosipulinkynnet ja yrtit. Rullaa levyt patongeiksi kulmasta aloittaen. Nosta patongit leivinpaperille uunipellille ja leikkaa niihin viillot. Kohota patonkeja vielä n. 10 minuuttia ja paista 225 asteisessa uunissa n. 15 minuuttia.

Reseptit: Teresa Välimäki

Lue myös:

    Uusimmat