25 toimenpiteen toivotaan parantavan vanhusten palvelujen laatua – yritykset ja järjestöt sitoutuvat muun muassa poistamaan "haamuhoitajat"

2:12
Satoja ilmoituksia vanhustenhoidosta – "Hoivassa paljon ongelmia"

Sosiaali- ja terveysministeriö julkisti keskiviikkona listan asioista, joiden toivotaan parantavan vanhusten palvelujen laatua.

25 toimenpidettä sisältävä lista laadittiin viime perjantaina, kun muun muassa terveysalan isot yritykset, järjestöt ja kunnat tapasivat perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikon (kesk.) kanssa.

–  Vanhusten hoidon laadun parantaminen on yhteinen tavoite. Kaikki toimenpiteet koskevat niin julkisia kuin yksityisiä hoivapalveluja. Toimenpidelistaus on ennen kaikkea moraalinen sitoumus taata laadukas hoito, ministeri Saarikko sanoi tiedotteessa keskiviikkona listan julkistamisen yhteydessä.

Aliravitsemukseen nollatoleranssi

Listassa sitoudutaan muun muassa kitkemään niin sanotut haamuhoitajat ilmoittamalla hoitajien määrä kyselyissä ja valvontatilanteissa totuudenmukaisesti.

–  Kiinnitetään huomiota siihen, että hoitajamäärät lasketaan kokopäiväisinä työsuhteina, listalla sanotaan.

Lisäksi henkilöstön työsopimuksiin lisätään kohta, joka rohkaisee henkilöstöä epäkohdista raportointiin. Valvontaviranomaisen resursseja vahvistetaan nopeasti ja kuntien vastuuta valvonnassa korostetaan.

Lisäksi listalta löytyy myös muun muassa kohta, jossa sanotaan, että vanhusten aterioinnista huolehditaan siten, että aliravitsemukseen on nollatoleranssi. Listan mukaan myös vuoropuhelua alan toimijoiden välillä jatketaan tiiviinä.

–  Järjestetään pyöreän pöydän keskustelun toimintamalli, listalla kuvaillaan.

Viime viikolla järjestettyyn kokoukseen osallistuivat ja toimenpiteisiin sitoutuivat muun muassa vanhusten hoitoon liittyvien ongelmiensa vuoksi otsikoissa olleet hoivapalveluyritykset Attendo ja Esperi Care.

Lisäksi toimenpiteisiin sitoutuvat myös muun muassa sosiaali- ja terveysministeriö, aluehallintovirastot (avit), Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL ja sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvira. 

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja