Mainos

24 000 saastunutta maa-aluetta odottaa kunnostusta

Tuoreiden laskelmien mukaan Suomessa on kaikkiaan 24 000 saastuneeksi epäiltyä maa-aluetta ja lukumäärä kasvaa koko ajan. Nykyvauhdilla alueiden arvioimiseen ja kunnostamiseen kuluu vähintään sata vuotta. Rahallisesti puhutaan noin 4 miljardin euron urakasta.

Kun kaupunkeja tiivistetään ja vanhoja teollisuusalueita otetaan asumiskäyttöön, joudutaan lähes aina aloittamaan pilaantuneen maaperän kunnostamisesta. Esimerkiksi Helsingin Kalasatamassa ja Jätkäsaaressa maaperän tutkiminen ja kunnostaminen on iso urakka.

- Tätä aluetta on alettu täyttää 1900-luvun alussa ja on käytetty sekalaista täyttömaata, esimerkiksi rakennusjätettä ja erilaisia maa-aineksia, kertoo Jätkäsaaren maaperätutkimuksia valvova suunnittelija Sanna Hämäläinen Ramboll Oy: stä.

Muissa kaupungeissa ongelmat ovat samankaltaisia.

- Suurin osa kaupunkialueista on semmoisia, että siellä on jo ollut jotain toimintaa. On erittäin tärkeää, että toimintahistoria aina selvitetään ja pohditaan, liittyykö niihin näitä maaperän pilaantumiseen liittyviä ongelmia. Kunnostus tulee yleensä ajankohtaiseksi, kun jotain aluetta ruvetaan rakentamaan, sanoo ryhmänpäällikkö Outi Pyy Suomen ympäristökeskuksesta.

Pohjavedet vaarassa pilaantua

Arviolta noin puolet saastuneista maa-alueista pitäisi kunnostaa. Kunnostus maksaisi yhteensä noin 4 miljardia euroa.

- Yleensä kunnostuksen maksaa haitan tai ongelman aiheuttaja tai maanomistaja. Valtio joutuu maksajaksi, jos maksukykyistä vastuullista ei löydetä, kertoo Outi Pyy.

Suurin saastuneiden maiden aiheuttama riski on pohjavesien pilaantuminen. Joka viides saastunut maa-alue sijaitsee pohjavesialueella.

- Haitta-aineet ovat sellaisia, että ne saattavat kulkeutua maaperästä pohjaveteen ja sitä kautta kaivoihin ja vesilaitoksille. Se on ehkä yksi suurimmista huolenaiheista, muistuttaa Outi Pyy.

Suomen maaperää ovat pilanneet esimerkiksi polttoaineiden jakelu, kaatopaikat, moottoriajoneuvojen huolto ja teollisuus.

Saastuneiden maa-alueen kunnostukseen on monia menetelmiä. Useimmiten kunnostus kuitenkin tarkoittaa pilaantuneen maa-aineksen kaivamista pois ja kuljettamista kaatopaikalle. Pilaantuneita maa-aineksia viedään vuosittain käsiteltäväksi lähes 1,5 miljoonaa tonnia.

Pilaantuneita maita on eniten eteläisessä Suomessa.

 

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.