22.6. Vuohenjuusto-lammasleivät ja lammasvartaat

Lammasvarras suklaakastikkeessa

  • 600 g lampaan ulkofileetä
  • öljyä
  • rosmariinia
  • valkosipulia
  • suolaa
  • 1 prk demi-glacea
  • 1 dl punaviiniä
  • 30 g tummaasuklaata
  • 1 kg perunoita
  • 1 rkl juustokuminaa
  • oliiviöljyä
  • uusia porkkanoita

Leikkaa filee suurehkoiksi kuutioiksi ja marinoi niitä valkosipuli-rosmariiniöljyssä. Leikkaa sitä varten rosmariini ja valkosipuli pieneksi hakkeeksi ja sekoita tilkkaan öljyä. Anna maustua puolesta tunnista ylöspäin ja pistele sitten liotettuihin varrastikkuihin.

Grillaa nopeasti kuumalla grillillä ja anna vetäytyä rauhassa haaleammassa paikassa. Kiehauta demi-glace ja punaviini laakeassa astiassa ja mausta kastike suklaalla. Nosta vartaat sitten kastikkeeseen. Jos perunat ovat kovin suuria, pienennä niitä vähän ja nosta laakeaan kulhoon. Lorauta niihin oliiviöljyä ja mausta juustokuminalla ja suolalla. Jos pistelet myös perunat vartaaseen, niitä on helpompi käännellä, mutta ne voi kypsentää grillissä myös ilman vartaita.

Kypsennä perunoita miedohkolla lämmöllä, useaan kertaan käännellen. Tarjoa lisäksi vielä vaikkapa nopeasti grillattuja, öljyssä pyöräytettyjä porkkanoita.

Vuohenjuusto-lammasleivät

  • 400 g lampaan ulkofileetä
  • ruiskorppujauhoja
  • oliiviöljyä
  • 100 g chevreä eli vuohenjuustoa
  • vaaleaa vuokaleipää
  • tomaattia
  • sipulia
  • kivettömiä oliiveja
  • lehtisalaattia
  • balsamicoa

Leikkaa liha noin sentin paksuisiksi pihveiksi. Kostuta pihvit oliiviöljyllä ja pyöräytä sitten ruiskorppujauhoissa. Myös tavalliset korppujauhot käyvät. Leikkaa vuohenjuustosta sentin paloja niin, että kittikuori jää ehjäksi. Leikkaa myös tomaatti ja sipuli siivuiksi ja oliivit puoliksi. Revi salaattia lautaselle ja asettele tomaatteja, sipuleita ja oliiveja siihen pediksi. Pirskota päälle vähän balsamiviinietikkaa ja oliiviöljyä.

Paahda leipäviipaleet ja nosta salaatin päälle.

Grillaa sitten jauhotetut pihvit molemmin puolin. Jos korppujauhot meinaavat palaa, valele öljyä lihalle. Nosta pihvit leivän päälle, lorauta parilalle hiukan öljyä ja paista vuohenjuustosiivut siinä molemmin puolin. Nosta lihan päälle ja tarjoa heti.

Reseptit: Sami Garam
Kuvat: Venla Männistö

Lue myös:

    Uusimmat