22.11. Sitruunapasta ja tiramisu

Sitruunapasta

  • n. 150 g tuorepastaa per henkilö esim. tagliatellea
  • Kastike:
  • 1 sitruunan raastettu kuori
  • 1 sitruunan mehu
  • oliiviöljyä
  • tuoretta basilikaa
  • mustapippuria
  • suolaa
  • parmesanraastetta

Pese sitruuna huolella. Raasta kuori ja purista mehu. Keitä pasta, valuta ja sekoita situunan mehu joukkoon. Lisää oliiviöljyä niin, että pastasta tulee mehevä. Koristele sitruunankuorella ja viimeistele parmesanilla ja basilikasilpulla.

Tiramisu

  • 10-15 kpl Savoyardi-keksejä
  • 3 dl vahvaa kahvia esim. Nescafé
  • 1 rkl sokeria kahviin
  • 2 tl kahvi-, appelsiini-, mandariini- tms. likööriä tai vaikka grappaa kahvin joukkoon
  • 250 g Mascarpone-juustoa tai muuta tuorejuustoa
  • 2 kpl munankeltuaisia
  • 2 tl raastettua sitruunankuorta
  • 1 rkl sokeria
  • 1 tl vaniljasokeria
  • 4 cl kahvi-, appelsiini-, mandariini- tms. likööriä tai vaikka grappaa
  • tummaa kaakaojauhetta

Voit tehdä tiramisun isompaan laakeaan vuokaan tai annosastioihin. Tekemisen tekniikka on aina kuitenkin sama. Asettele keksit astian pohjalle vieri viereen. Kostuta keksit hyvin kosteaksi vahvalla italialaistyyppisellä jäähtyneellä kahvilla, jonka olet maustanut sokerilla ja osalla alkoholia. Voit tehdä tiramisun myös annosvuokiin. Sekoita juusto, keltuaiset, sitruunankuoren raaste, sokerit ja alkoholi massaksi. Maista ja lisää oman makusi mukaan sokeria, alkoholia tai kahvia massan joukkoon. Pääasia on, että seos säilyy paksuna, mutta kuitenkin valuvana.

Levitä seos astiaan/astioihin keksien päälle ja jäähdytä jääkaapissa ainakin pari tuntia. Voit tehdä tiramisun jopa edellisenä päivänä. Kostutusnesteen määrät voi tällöin jättää vähän pienemmiksi. Siivilöi kaakaojauhetta pinnalle ennen tarjoilua. Käytä kunnon kaakaota, esim. Bensdorp tai Van Houten -kaakaota, ei mitään juomajauhetta.

Reseptit: Antti Vahtera

Lue myös:

    Uusimmat