Mainos

2011 oli kehno pörssivuosi - Nokia ja Talvivaara painuivat rajusti

Kaivosyhtiö Talvivaaralle sekä matkapuhelinjätti Nokialle päättyvä vuosi oli kehnohko aikakin pörssikursseissa mitattuna. Tammikuussa Nokian osakkeen hinta pyöri noin kahdeksan euron pinnassa, Talvivaaran puolestaan noin seitsemässä eurossa. Loppuvuotta kohti mentäessä Nokian osake laski alle neljän euron, Talvivaaran alle kolmen.

Kaiken kaikkiaan Helsingin pörssin vuosi ei ollut kehuttava. Pörssin yleistä kehitystä kuvaava OMXH-indeksi oli alkuvuodessa 8 000 pisteen tuntumassa, mutta joulukuussa indeksi oli tipahtanut alle 5 500:n.

Yksi suurimmista pudotuksista Nokian kurssissa tapahtui 11. päivä helmikuuta, kun yhtiö kertoi uudesta strategiastaan sekä laajan yhteistyön aloittamisesta ohjelmistoyritys Microsoftin kanssa. Yhteistyön tuloksensa yhtiö ilmoitti vaihtavansa puhelimien Symbian- ja Meego -käyttöjärjestelmät Windowsiin.

Nokian kehnossa pörssivuodessa oli myös muutamia valonpilkahduksia. Yksi näistä oli lokakuun 26. päivä, kun yhtiö julkisti ensimmäiset Windows-puhelimet. Julkistus nosti kurssin viiden euron pintaan, mutta sen jälkeen suunta on ollut taas laskussa.

Yleisesti pörssiin vaikutti euromaiden talouskriisi, joka oli yksi vuoden puheenaiheista. Elokuun alussa indeksi syöksyi reippaasti, kun luottoluokittaja Standard & Poor´s alensi Yhdysvaltojen luottoluokitusta AA-luokkaan.

Talvivaaran kurssi on koko vuoden ollut selkeässä laskusuunnassa, eikä merkittävän suuria piikkejä ylöspäin ole ollut. Huhtikuun 7. päivä yhtiö kertoi laskevansa tuotantoennustettaan, mikä laski kurssia. Samoin lokakuun alussa kurssilaskuun vaikutti toimitusjohtaja Pekka Perän ilmoitus väistyä yhtiön päivittäisestä toiminnasta. Myös Talvivaaran kiusallinen julkisuus liittyen ympäristöongelmiin ei ole kurssia parantanut.

(MTV3)

Lisää aiheesta
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja