2010-luvun muoti on tekemässä paluuta – kaikki eivät ilahdu näistä "vanhoista tutuista"

2000-luvun alun muoti on jo vintagea – muistatko nämä vaatteet ja asusteet nuoruudestasi? 3:42
KATSO MYÖS: 2000-luvun alun muoti on jo vintagea – muistatko nämä vaatteet ja asusteet nuoruudestasi?

Ensi vuoden tyylitrendit jakavat varmasti mielipiteitä.

New York Post on koostanut viisi tyyliennustetta ensi vuodelle. Tyyli kiertää vuosien saatossa löyhää kehää. Se tarkoittaa sitä, että entisten vuosikymmenten ihanat ja kamalat trendit palaavat muotiin aina tasaisin väliajoin.

Ensi vuonna on 2010-luvun vuoro, mikäli tyyliasiantuntijoiden ennusteita on uskominen. Vuosituhannen vaihteen Y2K-muodin onkin aika väistyä toisten vanhojen tuttujen tieltä.

Tänä vuonna muodissa jyräsivät esimerkiksi farkkukankaiset maksihameet, Crocsit ja faijalenkkarit. Moni ehkä toivoo myös, että matalavyötäröiset farkut poistuisivat yhtä nopeasti muodista kuin ne takaisin tulivatkin. Tilalle voi kuitenkin olla tulossa jotain lähes yhtä noloa.

Ensi vuonna muotiin palaa milleniaalien villin nuoruuden trendit, kuten juppimainen peplum ja Coachellasta tuttu boho chic -tyyli.

Pikee

Tenniskentiltä ja  -klubeilta tuttujen pikeepaitojen uskotaan tekevän paluun ensi vuonna. Sporttisesti pukeutuville pikeepaita ei ehkä ole koskaan poistunut muodista sen käytännöllisyyden takia, mutta ensi vuonna pikeetä todennäköisesti tullaan näkemään kaikkien muotitietoistenkin päällä.

Luksusmuotimerkki Miu Miun kevään ja kesän 2024 muotinäytösten lavoilla mallit oli puettu siisteihin puseroihin, pikeepaitoihin ja collegeliiveihin. Toimistolle sopivan trendin kruunaa paksusankaiset silmälasit.

Pikeen paluu muotiin korostaa sitä, että siisti työpaikalle sopiva pukeutuminen on muodikasta vuonna 2024. Käytännölliset, mutta siistit vaatteet eivät ole koskeen olleet tyylikkäämpiä kuin ensi vuonna.

Kaprit

Hieman polven alle ulottuvat kaprihousut tekevät paluuta. Siitä on vierähtänyt hetki, kun kenelläkään julkkiksella on näkynyt punaisella matolla kaprimittaisia housuja ja tyyli on totuttukin viime vuosina näkymään kesäisin keski-ikäisemmän kansan päällä.

Vuonna 2024 materiaalilla ei ole niin väliä, vaan kaprit voivat ihan hyvin olla legginsit, paksumpaa farkkukangasta tai liehuvaa nylonia.

Mukavat ja käytännölliset kaprit jakavat voimakkaasti mielipiteitä, joten jää nähtäväksi kuinka onnistunut housujen ja shortsien välimuodon paluu muodin huipulle tulee olemaan.

Peplum

Hyviä uutisia niille, jotka eivät ole koskaan hankkiutuneet eroon vaatekaapin pohjalle unohtuneesta peplumtopista. Viime kerran peplum oli muodissa noin kymmenisen vuotta sitten. Jos tuulensuunnan muutosta on uskominen, tekee vyötäröä ja lanteiden suhdetta korostava silhuetti paluun tyylikartalle ensi vuoden aikana.

On kuitenkin todennäköistä, että peplum palaa vuonna 2024 hiukan päivitetyllä twistillä. Alexander McQueen käytti silhuettia hyvin jäykkärakenteisesti ja näyttävästi, Jacquemes taas leikitteli eri kankaiden tekstuurilla ja käytti peplumissa tylliä, kun taas Givenchy lisäsi peplumin itsevarmuutta uhkuviin jakkupukuihin.

Mesh

Alusvaatteet ovat saaneet näkyä pukeutumisessa suhteellisen näkyvästi viime vuosina. Seksikkään tyylisuuntauksen vanavedessä muotiin on tulossa meshkankaiset vaatteet. Mesh on tiheän verkkomaista ja läpikuultavaa kangasta. Oikein puettuna se sopii myös päivittäiseen pukeutumiseen, vaikka todellisiin oikeuksiinsa se nousee ilta- ja juhlapukeutumisessa.

Milanon muotiviikoilla Pradan ensi kevään ja kesän muotia esittelevässä näytöksessä herkät meshkankaiset midimekot yhdistettiin siisteihin kauluspaitoihin. Miu Miu taas yhdisti seksikkään meshin napitettaviin neuletakkeihin.

Hapsut

Blogialusta Tumblr eli luultavasti suurinta kulta-aikaansa vuonna 2023. Samaan aikaan boheemi ja ilmava boho chic oli suurinta huutoa. Coachella inspiroi kesän festarikävijöitä ympäri maailman pukeutumaan hapsullisiin vaatteisiin, kukkamekkoihin ja punottuihin toppeihin. Sama tapahtunee taas vuonna 2024.

Christian Diorin, Pradan ja Gannin kaltaiset muotitalot ovat modernisoineet tyylin ensi vuoden kevään ja kesän kokoelmissaan. Hapsut ovat tuttuja jo 1920-luvulta, eli mistään uudesta jutusta ei ole kyse.

Vuonna 2024 hapsut liehuvat esimerkiksi takkien yksityiskohdissa. Hameissa ja mekoissa hapsut ulottuvat aina nilkkoihin asti. 

Lue myös:

    Uusimmat