Mainos

2009 - MTV3 lukiovertailu: Hyviin yo-tuloksiin isojen kaupunkien ulkopuolellakin

Osa pienempien kuntien lukioita pärjää erittäin hyvin valtakunnallisessa tulosvertailussa. MTV:n uutisten tämänvuotisilla listoilla Säkylän seudun lukio oli 11., Kristiinankaupungin lukio 13., Mynämäen lukio 18. ja Kimitoöns gymnasium 19. Myös niiden viimevuotiset tulokset olivat valtakunnallisesti kärkitasoa.

Kovat keskiarvorajat tai vanhempien tausta eivät siis selitä läheskään kaikkien lukioiden menestystä.

Tämän vuoden tuloksissa siinä reilun parinkymmenen lukion joukossa, jonka puoltoäänien keskiarvo poikkeaa valtakunnallisesta keskiarvosta neljä pistettä, oli mukana useita ”maalaislukioita”.

Jos on kyseessä kunnan ainoa lukio, kuten Säkylä ja Mynämäki, lukioon pääsevät muutkin kuin huippukeskiarvoilla peruskoulusta tulevat. Jopa opetushallituksen omissa selvityksissä ollaan aikanaan oltu ihmeissään siitä, että ”maalaislukioissa” saadaan aikaan hyviä tuloksia, vaikka niihin eivät hakeudukaan vain korkeasti koulutettujen vanhempien jälkeläiset.

”Meillä on hyvät opettajat”, sanoo Mynämäen rehtori Minna Stormi. Rehtorin mukaan tämän kevään ylioppilaiden tullessa lukioon, käytössä ei ollut mitään keskiarvorajaa. Nykyisin tuo raja on 7.

Paitsi kokonaistuloksissa, Mynämäki pärjäsi erittäin hyvin myös yksittäisissä aineissa, esimerkiksi historiassa, psykologiassa, terveystiedossa ja englannissa.

”Meillä opiskelijoista pidetään huolta”, sanoo puolestaan Säkylän seudun lukion rehtori Mika Ruuhiala. Säkylä ei valikoi oppilaitaan vaan haluaa ottaa sisään kaikki halukkaat omasta ja myös naapurikunnista. Lukio on pystynyt tarjoamaan paljon kursseja, osittain yhteistyössä muiden alueen lukioiden kanssa. Myös Ruuhiala uskoo, että opettajilla on tärkeä rooli.

Rautavaaran piskuinen neljän ylioppilaan lukio kiilasi myös hyviin tuloksiin, vaikka keskiarvo tuon joukon arviointiin onkin melko epäluotettava mittari. Rautavaaralla nähtiin kolmen kelpo tuloksen lisäksi nimittäin myös yksi erittäin kova tulos, 43 puoltoääntä: kuusi eximiaa ja yksi laudatur.

Tästä kaikkien lukioiden tuloksiin.: MTV3:n lukiovertailu 2009

Aiheesta 27.5.:

Lue myös jutut 26.5:

Viime vuosien juttuja:

2002:

2003:

2005:

2007:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.