Mainos

2007 - KHO: MTV3:n olisi pitänyt saada lukiovertailutiedot

MTV:n uutiset halusi sähköisessä muodossa tietoja muun muassa ylioppilaskokeiden pistemääristä ja tutkinnon hyväksymisestä tai hylkäämisestä. Tiedot jouduttiin kokoamaan ylioppilastutkintolautakunnan kieltäytymisen takia käsin.

Korkeimman hallinto-oikeuden KHO:n mukaan ylioppilastutkintolautakunnan olisi pitänyt antaa MTV:n uutisille sen pyytämät tiedot ylioppilastutkinnon tuloksista sähköisesti.

MTV:n uutiset pyysi tietoja vuonna 2002 kouluvertailua varten.

KHO katsoo, että MTV:n uutisilla olisi ollut oikeus saada pyytämänsä luettelo, koska kyseessä oli julkinen asiakirja, eikä se sisältänyt julkisuuslain salaiseksi määrittelemiä tietoja.

MTV:n uutisten vastaava päätoimittaja Merja Ylä-Anttila on tyytyväinen KHO:n päätökseen.

- Hallinnon avoimuuden periaatteen vuoksi päätös on oikea ja julkisuuslain periaatteen mukainen, Ylä-Anttila toteaa.

- Ylioppilastutkintolautakunta ei pystynyt kuitenkaan estämään lukiovertailuamme, ainoastaan hidastamaan. Neljän vuoden ajan toimituksemme onki tiedot pisteistä käsin poimimalla. Aikamoinen urakka, mutta katsojien palautteesta ja syntyneestä kansalaiskeskustelusta päätellen työ kannatti.

Ylä-Anttilan mielestä lukiopäätös on opiskelijoille ja vanhemmille merkittävä asia.

- Vertailumme osoitti, että koulujen ääripäissä on isoja eroja, mutta suuri osa kouluista sijoittuu keskelle ja lähelle toisiaan.

MTV:n uutisten pyytämät tiedot koskivat koulun nimeä, oppilaan äidinkieltä ja sukupuolta, kokelaiden saamia pistemääriä pakollisissa aineissa sekä tietoa tutkinnon hyväksymisestä tai hylkäämisestä. Yksittäisistä oppilaista ei haluttu nimiä tai muita tunnistetietoja.

Ylioppilastutkintolautakunta eväsi MTV:n uutisten pyynnön, koska sen mielestä lukioiden vertailu tutkintomenestyksen pohjalta on liian yksipuolista. MTV:n uutiset valitti lautakunnan päätöksestä, jonka jälkeen tapausta on käsitelty eri oikeusasteissa yli viisi vuotta.

Nyt korkein hallinto-oikeus kumosi Helsingin hallinto-oikeuden ja ylioppilastutkintolautakunnan päätökset ja oikeutti MTV:n uutiset saamaan tiedot sähköisessä muodossa.

Tutkivan journalismin yhdistys myönsi vuonna 2006 MTV:n uutisten työryhmälle Jääraappa-palkinnon lukioiden ylioppilastutkintotodistusten vertailusta. Palkinto myönnettiin pitkäjänteisestä työstä yhteiskunnallisesti tärkeässä asiassa.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.