Mainos

200 hengen rauhanturvajoukko Säkylästä Afrikan sarveen

Etiopian ja Eritrean rauhansopimusta valvova suomalainen rauhanturvajoukko on valmis lähtemään kohti Afrikan sarvea. Porin Prikaatissa koulutettu esikunta- ja vartiokomppania luovutettiin tänään Säkylässä pääesikunnan kansainväliselle keskukselle. Se lennättää parinsadan miehen ja naisen joukon vuodeksi Eritrean pääkaupunkiin Asmaraan lähiviikkojen aikana.

Uuteen hellekuosiin sonnustautuneet nuoret miehet ja naiset vaihtavat Huovinrinteen sotilaskodin kodikkaan hämäryyden Afrikan sarven helteeseen vajaan viikon kuluttua. Eritreassa, rauhalliselta näyttävän alun jälkeen, riskitaso nousee ratkaisevasti ensi syksynä. Silloin joukko lähtee varmistamaan rajapaalujen pystytystä entiselle rintamalinjalle, tiheästi miinoitettuun autiomaahan.

- Miinavaara on tänä päivänä hyvin suuri, koska aina sadekauden jälkeen miinat ovat liikkuneet ja nousseet maan pintaan sitten pehmenemisen myötä, arvioi Suomen rauhanturvajoukon johtaja, everstiluutnantti Janne Oksala.

Muut turvallisuusriskit ovatkin sitten ei-sotilaallisia. Hallitsemattomaksi riistäytyneen aidsin takia joukot pidetään visusti majoitusleirissä tai työn touhussa. Yölomista ei ole puhettakaan.

Seitsemän Suomen komppanian yhdeksästä naisesta vartioi pistooli vyöllä operaation turvallisuutta. 21i-vuotias Suvi Toppari lähtee, koska hän uskoo rauhanturvaamisen ajatukseen.

-Minun mielestä se on todella tärkeää. Niihin maihin, joissa on hätä, niihin myös saadaan sitä apua. Tämä on mielestäni erittäin hyvä tapa vaikuttaa, kersantti Toppari arvioi.

Syksyn tehtävä entisellä rintamalinjalla on jokaisen lähtijän mielessä.

-Kyllähän esimerkiksi miinat pelottavat, mutta ei sitä voi jatkuvasti ajatella tai tähän ei voisi ryhtyä lainkaan, Toppari kertoo.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 30.05.2003)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.