20-kiloiseksi riutunut Wu, 24, kuoli: Oli syönyt pelkkää riisiä ja chilejä viiden vuoden ajan – uhrasi terveytensä, jotta sairas veli saisi apua

Kiinalaiset tiedotusvälineet kertovat vakavasta aliravitsemuksesta vuosien ajan kärsineen ja minimaalisella ruokabudjetilla eläneen kiinalaisopiskelija Wu Huayanin, 24, menehtyneen maanantaina.

Opiskelija uhrasi terveytensä protestitekona. Hänen tarkoituksenaan oli kääntää median huomion siihen, kuinka osa kiinalaisista menettää henkensä köyhyyden vuoksi.

Huayanin oma isä ja isoäiti ovat kuolleet, koska heillä ei ollut varaa sairauksiensa vaatimiin hoitoihin.

– Minä en halua kokea, millaista on odottaa kuolemaa köyhyyden vuoksi, Wu Huayan sanoi.

Huayan käytti ruokaan päivittäin kaksi juania eli noin 0,26 euroa. Hän söi pelkkää riisiä ja chilejä. Opiskelija nousi mediajulkisuuteen viime vuonna, kun verkossa levisi kuvia naisen 20-kiloiseksi riutuneesta kehosta.

Lokakuussa hän joutui sairaalaan hengitysvaikeuksien vuoksi. Lääkärit kertoivat, että yliopisto-opiskelija kärsi myös sydän- ja munuaisongelmista viiden vuoden nälännäkemisen seurauksena.

Jäivät orvoiksi

Wu Huayan ja hänen veljensä ovat itsekin eläneet köyhyyden keskellä orpoina lapsuudesta saakka. Sisarukset varttuivat Guizhoussa, joka on yksi Kiinan köyhimmistä provinsseista.

Sisarusten äiti kuoli, kun Huayan oli 4-vuotias. Isä kuoli tytön ollessa kouluikäinen. Sittemmin kaksikosta huolehtivat heidän isoäitinsä sekä setä ja täti.

Sukulaisilla oli varaa laittaa lasten elämiseen noin 300 juania eli nelisenkymmentä euroa kuussa. Suurin osa tästä summasta meni mielenterveysongelmista kärsineen veljen lääkärilaskuihin.

Mediatitietojen mukaan naisen tarkoituksena oli säästää rahaa veljen hoitoihin ja omiin opintoihin.

Viranomaiset vihattuina

Ennen Huyanin kuolemaa viranomaiset julkaisvat tiedon, jonka mukaan opiskelija sai valtiolta toimeentulon miniavustusta. Lisäksi Huayanille oli perustettu joukkorahoitusalustoja.

Tarjolla olevat rahat eivät kuitenkaan saaneet nuorta naista jättämään protestia kesken.

Opiskelijan traaginen tarina on herättänyt Kiinassa keskustelua ja nostattanut raivoa maan viranomaisia kohtaan.

Vaikka Kiina on yksi maailman suurimmista talousmahdeista, kansa elää köyhyydessä ja epätasa-arvoisuus rehottaa.  Maan tilastokeskuksen mukaan vuonna 2017 Kiinan maaseutualueilla eli lähes 30,5 miljoonaa ihmistä kansallisen köyhyysrajan alla.

Rajaksi on määritelty 1,9 dollaria eli noin 1,7 euroa päivässä.

Lähde: BBC

Lue myös:

    Uusimmat