2.12.2002 Liharullat ja gratinoitu juuressose

6 (n. 600 g) viipaletta naudan- tai hirvenpaistia
mustapippuria
6 viipaletta pekonia
12 valkosipulinkynttä
100 g mustaleima emmentalia
6 rosmariinin oksaa
voita
suolaa
4 dl lihalientä
laakerinlehti
mustapippuria
3 rkl pihlajanmarjahyytelöä

1. Levitä lihaviipaleet työlaudalle ja nuiji ne kädensyrjällä oikein ohuiksi. Pippuroi lihat.
2. Kuori valkosipulit ja leikkaa juusto kuuteen palaan .
3. Kääri valkosipulinkynsi, juustopala ja pala rosmariininoksaa pekonin sisälle. Kietaise pekonikääröt paistiviipaleiden sisälle ja kiinnitä rullat coctailtikuilla.
4. Ruskista kääryleitä pannussa voissa joka puolelta. Mausta suolalla.
5. Kaada pannulle lihalientä ja hauduta kääryleitä kannen alla vielä noin 40 minuuttia.
6. Nosta kääryleet pois ja suurusta liemi valmiilla kastikesuurusteella kastikkeeksi.

Liharullien ravintosisältö / 100 g:
Energia: 709kJ / 169 kcal
prot: 16 g, hh: 6 g, ra: 9 g

Gratinoitu juuressose

5 perunaa (jauhoinen lajike)
2-3 porkkanaa
1 iso palsternakka
(juureslohkoja yhteensä noin 1,5 litraa)
1-2 tl suolaa
valkopippuria
jauhettua muskottipähkinää
2 keltuaista
(nokare voita)

1. Kuori ja leikkaa juurekset lohkoiksi.
2. Keitä kypsiksi kiehuvassa vedessä. Kaada vesi pois (ota osa talteen, jos tarjoat soseen gratinoimattomana ja haluat soseesta notkeampaa). Anna juureslohkojen kuivahtaa levyn jälkilämmöllä.
3. Soseuta juurekset. Mausta sose suolalla, pippurilla ja muskottipähkinällä.
4. Anna soseen jäähtyä hieman ja sekoita joukkoon keltuaiset.
5. Pane perunamassa pursotinpussiin ja pursota leivinpaperin päälle ruusukkeita tai muotoile kahden ruokalusikan avulla sokeita "könellejä". Voit valmistella lisäkkeen tähän asti jo etukäteen.
6. Kuorruta 225 asteisessa uunissa, kunnes lisäke on saanut hieman väriä.

Gratinoidun juuressoseen ravintosisältö / 100 g:
Energia: 433 kJ / 103 kcal
prot: 3 g, hh: 9 g, ra: 4 g

- Toim. Sonja Blåberg ja Kaisa Torkkeli

Energiasisältö / annos

liharulla (100g) ja n. 1 dl kastiketta
120 g juuressosetta
Energia: 1,9 MJ / 440 kcal
Proteiinit: 32g
Hiilihydraatit: 21 g
Rasva: 22 g

Ravintolaskelmat: Paula Nieminen Laskelmat on tehty käyttäen Aivo Finland Oy:n ravintolaskentaohjelmia

Lue myös:

    Uusimmat