1990-luvun maahanmuuttajanuoret kovilla Suomessa

Somaliasta 90-luvulla Suomeen tulleet nuoret ovat käyneet kovan tien sopeutuessaan tietoyhteiskuntaan. Monet heistä haluavat nyt auttaa muita nuoria sopeutumaan uuteen kulttuuriin.

Somaliasta 90-luvulla Suomeen muuttaneet nuoret joutuivat maahanmuuttaneista erityisen koville tietoyhteiskunnassa, joka oli täysin valmistautumaton heidän tuloonsa. Silti monet nuoret pärjäävät ja toimivat jäänsärkijöinä myös perheilleen ja vaikeuksissa oleville, muille nuorille.

Yksi suuri haaste on ollut selviytyä vieraassa maassa, vieraalla kielellä ilman omia vanhempia. Kifah Mohamed tuli Suomeen 11-vuotiaana tätinsä perheen mukana.

- Kun ei ole äitihahmoa eikä isähahmoa, on tosi vaikeaa. Sä olet nuori ja tarvitset sun äitiä tai sun isää siihen. Sä oot erilainen kuin muut lapset, Kifah kertoo.

Ne kysyy, mistä sä tulit, miksi sä tulit Suomi, mitä sä teet täällä, miksi sä oot koulussa. Tuli vaikeita kysymyksiä, se tulee hankalaksi maahanmuuttajanuorelle, Jama Abdirisak jatkaa.

Helsingin Aseman seudun Fenixissä tehdään katutyötä, jolla tuetaan maahanmuuttajanuoria ottamaan oma elämä hallintaan. Näitä nuoria koulutetaan myös vapaaehtoistyöntekijöiksi ja monen haaveena on nuoriso-ohjaajan ammatti.

He, jotka tulivat teini-iässä maahan, heihin kiteytyy ne haasteet että meillä ei ollut valmiuksia. Ja sitten he olivat hyvin erityisessä roolissa kun täällä ei aiempaa yhteisöä ollut ja he olivat todella jäänsärkijöitä hyvin nuorella iällä. He joutuivat hakemaan paikkansa, sanoo Anne Alitolppa-Nitamo Väestön Kotipuu -hankkeesta sanoo.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat