Mainos

19-vuotiaan paraurheilutähden ura ohi törkeällä tavalla – lajiliiton mukaan "ei ole tarpeeksi vammainen"

MM-hopeaa viime vuonna parapöytätenniksessä voittanut tanskalainen 19-vuotias Sophie Wallöe oli valmistautumassa Ruotsin Helsingborgissa käytäviin EM-kilpailuihin, kun kansainväliseltä pöytätennisliitto ITTF esti hänen osallistumisen kisoihin.

EM-kisat käynnistyivät sunnuntaina ja niiden oli tarkoitus toimia ponnahduslautana paralympiakultajahtiin ensi vuoden Tokion kisoihin. Hänen uransa näyttää nyt olevan ohi, vastoin hänen omaa tahtoa.

Wallöe sai tiedon kiellosta päivää ennen EM-kilpailujen alkua. ITTF:n arvion mukaan Wallöe "ei ole tarpeeksi vammainen", jotta voisi kilpailla parapöytätenniksessä.

– Tämä on ollut todella rankka viikonloppu. Olen todella surullinen. Ilmoituksen ajankohta on täysin järjenvastainen. Sitä pitäisi ajatella, että mitä tämä merkitsee urheilijalle, joka on valmistautumassa vuoden päässä häämöttäviin paralympialaisiin, Wallöe sanoo DR:lle.

Tanskan paraurheiluliiton puheenjohtaja John Petersson kutsuu ITTF:n toimintaa skandaaliksi. Wallöe kärsii lonkkaviasta, johon sisältyy muun muassa se, että hän ei voi lyödä kämmenlyöntiä kuten "tavallinen" pöytätennispelaaja. 

– Tein luokkatestin viime MM-kisoja varten ja silloin tulos oli selvä, että minulla oli selvä vammaisuus pöytätenniksen pelaamiseen. Nyt tein uuden testin EM-kisoja varten ja ajattelin, että ei olisi mitään ongelmaa sen suhteen, Wallöe kertoo.

Wallöe sai testiin uuden mahdollisuuden, jonka hän hyödynsi.

– Sophien ura kuopattiin puolessa tunnissa, joten otimme uuden mahdollisuuden kiitollisuudella vastaan, sanoo Lykke Guldtbrand Tanskan paraurheiluliitosta.

He aikovat nyt käyttää uuden testin tulosta valituksena ITTF:n päätöstä vastaan, mutta lopullisen päätöksen tuleminen voi kestää. EM-kisat menivät Wallöelta ohi, eikä ole varmaa, saako hän vastausta ennen ensi vuoden paralympialaisia. Wallöesta tuntuu nyt siltä, että hän on jäänyt limboon. Hän ei ole ITTF:n mukaan "tarpeeksi vammainen, jotta voisi kilpailla parapöytätenniksessä ja taas hänen lonkkavikansa takia, hän ei voisi pärjätä urheilijoita vastaan, joilla ei ole vammoja.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja