Mainos

19 maata kieltää ihmisten kloonauksen

Yhdeksäntoista Euroopan maata allekirjoitti ihmiskloonauksen kieltävän sopimuksen Pariisissa maanantaina.

Sopimus allekirjoitettiin Ranskan ulkoministeriössä presidentti Jacques Chiracin avattua yhteiseurooppalaisen eettisen komitean kokouksen. Kieltosopimus on ensimmäinen laatuaan, ja se kieltää kaikenlaisen ihmiskloonauksen. Sopimus ei kuitenkaan kiellä solujen kloonausta tutkimustarkoituksessa.

Allekirjoittajamaat ovat Suomi, Ruotsi, Norja, Tanska, Islanti, Viro, Latvia, Ranska, Italia, Kreikka, Luxemburg, Espanja, Portugali, San Marino, Romania, Makedonia, Moldova, Slovenia ja Turkki. Kuusistoista muuta Euroopan neuvoston 40 jäsenmaasta luvannut allekirjoittaa sopimuksen.

Britannia ei allekirjoittanut, vaan aikoo Independent-lehden mukaan aloittaa kloonauksen mahdollisesti jo ensi vuoden aikana. Saksa ei myöskään aio allekirjoittaa sopimusta. Saksa perustelee kantaansa tiukoilla laeillaan, jotka säädettiin natsien 2. maailmansodassa tekemien ihmiskokeiden jälkeen.

Yhdysvaltain presidentti Bill Clinton on vaatinut viisivuotista kieltoa ihmiskloonaukselle. Amerikkalainen fyysikko ja hedelmällisyystutkija Richard Seed on sanonut olevansa valmis kloonaamaan ihmisen puolentoista vuoden kuluessa, mikäli hän saa tarvittavat rahat hankkeeseen.

Seed kertoi sunnuntaina olevansa optimistinen varojen keräyksen suhteen. Hän aikoo perustaa klinikkansa Yhdysvaltain ulkopuolelle, mahdollisesti Meksikoon. Meksikon terveysministeriö on kuitenkin torjunut ajatuksen.
(STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.