19.8. Keitetyt ravut ja gratinoitu rapuleipä

Keitetyt ravut

  • 5-10 rapua per syöjä
  • 10 l vettä
  • 350 g merisuolaa
  • 2 pientä nippua kruunutilliä
  • 6 sokeripalaa

Pese ravut huolellisesti valuvan veden alla. Mittaa kaikki keitinliemen ainekset kattilaan, säästä toinen tillinippu myöhempää käyttöä varten. Kun liemi kiehuu kunnolla ja suola on liuennut veteen, kaada ravut kattilaan. Kun vesi kiehuu uudestaan keitä rapuja noin 5 minuuttia. Nosta tillinippu pois vedestä ja laita tuore tilalle. Jätä ravut jäähtymään huoneenlämpöön kunnes ne ovat lähes jäähtyneet. Laita kylmään ja tarjoile aikaisintaan 12 tunnin päästä, jotta ne ehtivät maustua kunnolla. Tarjoile ravut paahtoleivän, tillisilpun ja voin kera.

Gratinoitu rapuleipä

  • 4 viipaletta isoa paahtoleipää
  • 3 dl jokiravunpyrstöjä suolaliemessä
  • 2 dl raastettua kuminajuustoa (tms.)
  • 1 keltuainen
  • tilkka kermaa
  • hieman silputtua tilliä
  • voita voitelemiseen

Valuta ravunpyrstöt hyvin. Voitele leivät ja aseta ravunpyrstöt leipien päälle. Sekoita kulhossa raastettu juusto, keltuainen ja kerma tasaiseksi massaksi. Lusikoi seos tasaisesti rapujen päälle ja paista 220 asteisessa uunissa noin 5 minuuttia tai kunnes pinta on kullanruskea. Ripottele päälle lopuksi tillisilppua. Nauti snapsin kera.

Reseptit: Henri Alén/Ruokala

Lue myös:

    Uusimmat