Mainos

1800-luvun rosvolegenda löytyi Australiassa

Yksi Australian rikoshistorian suurista mysteereistä on saanut ratkaisun, kun tutkijat ovat tunnistaneet kuuluisan pankkirosvon Edward "Ned" Kellyn maalliset jäännökset.

Pankkiryöstöihin erikoistuneen rosvokoplan johtaja Ned Kelly hirtettiin vuonna 1880 Victorian osavaltiossa. Hänen hautapaikastaan ei ole ollut varmuutta vuosikymmeniin, sen jälkeen kun vankilan joukkohautaan päätyneet vainajat siirrettiin toisaalle vuonna 1929. Samassa yhteydessä Kellyn pääkallo varastettiin.

Kolme vuotta sitten tutkijat paikansivat uuden haudan, josta kaivettiin ylös useita ruumiiden jäänteitä. Yksi luurangoista on nyt varmistunut Kellyksi.

- Luurangossa havaittavat ampumavammat vastaavat vankilalääkärin lausunnoissa kuvattuja Kellyn vammoja, kertoi Victorian oikeuslääketieteellisen instituutin johtaja Stephen Cordner tänään Melbournessa.

Lopullinen varmistus saatiin kuitenkin dna-testeillä. Riittävä dna-vastaavuus löytyi opettaja Leigh Olverilta, jonka iso-isoäiti oli Kellyn sisar.

Hurja ryöväri vai kansansankari?

Irlantilaisen vangin poika Ned Kelly joukkioineen ryöväsi pankkeja ja uhmasi virkavaltaa eteläisessä Victorian osavaltiossa. Vaikka lainsuojattoman uraa kesti vain kolmisen vuotta, Kellyn maine kulki hänen edellään. Etsintäkuulutuksissa hänestä luvattiin suuri palkkio.

Viimeisessä poliisien kanssa käydyssä taistelussa Kellyn kopla oli sonnustautunut itse tehtyihin metallisiin haarniskoihin ja kypäriin. Kelly kuitenkin haavoittui. Hänet pidätettiin ja hirtettiin 25-vuotiaana.

Nykyään monet australialaiset pitävät häntä eräänlaisena Robin Hoodin kaltaisena hahmona, joka puolusti Australian irlantilaisperäistä köyhälistöä brittien siirtomaavaltaa vastaan. Kellyn tarinasta on tehty kaksikin elokuvaa, ja kansansankarin vaiheista on kirjoitettu lukuisia kirjoja.

Pääkallo kateissa

Kuuluisan lainsuojattoman maallisille jäännöksille etsitään nyt arvoistaan hautapaikkaa.

- Sen täytyy olla kunnioittava ja arvokas ja tarkoitukseen sopiva. Meidän suvussamme hän oli sankari, sanoi dna:n luovuttanut sukulainen Leigh Olver.

Kelly joudutaan hautaamaan ilman päätä, sillä vuonna 1929 varastettu pääkallo on edelleenkin kateissa, vaikka vuosikymmenten aikana sen jo pariin otteeseen uskottiin löytyneen.

(MTV3 - AP - AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.