Mainos

1800-luvun mainosjulisteet esillä Ateneumissa

Pariisin sadan vuoden takainen eloisa taiteilijaelämä on aiheena Ateneumin taidemuseon tänään avatussa suuressa julistetaiteen näyttelyssä. Pääosassa ovat Henri de Toulouse-Lautrecin kolmisenkymmentä maailmankuulua mainosjulistetta, mutta mukana on muitakin mainosgrafiikan esikuvia.

-Kun näitä katselee, niin haluaa tietää, että mikä näiden kuvien takana on ja mitä näihin liittyy. Se jotenkin ikään kuin elävöittää sitä aikakauden ilmapiiriä, sillä tavalla jotenkin paremmin kuin joku esimerkiksi öljymaalaus tai muu, amanuenssi Timo Huusko Ateneumin taidemuseosta kertoo.

Julisteissa kuvataide pääsi suuren yleisön silmiin. Esimerkiksi Toulouse-Lautrec nousi yhdessä yössä ajan kuuluisimpien pariisilaistaiteilijoiden joukkoon tehtyään ensimmäisen julisteensa. Se kuvasi Punainen mylly -ravintolaa, joka oli Eiffel-tornin ohella Pariisin suurin vetonaula.

-Se oli todellakin mukaansatempaava juliste ja se ei jäänyt keneltäkään huomiotta enää. Ja sanotaan, että sitä kuljetettiin hevoskärryissä ympäri Pariisia ja sitten lopulta jotkut ihmiset saivat siitä ihan kylläkseen, Huusko kertoo.

Nyt alkuperäisiä on jäljellä vain muutamia. Aikanaan julisteita vedostettiin niin paljon, ettei säilyttämistä pidetty tarpeellisena.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.