18.2.2002 Lammaspata, kardemummasiirappi ja etelän hedelmät
Padan perusohje
1 l kiinteitä raaka-aineita (lihaa, juureksia, papuja, kalaa)
2,5 dl nestettä (liha-, kala-, kana- tai kasvislientä, tomaattimurskaa tms.)
mausteita (suolaa, pippuria, valkosipulia, kuivattuja yrttejä)
1. Paloittele kasvikset reiluiksi lohkoiksi. Jos käytät pataan lihaa, ruskista ne aluksi.
2. Lisää joukkoon juurekset.
3. Kaada neste pataan. Jos käytät kokonaisia mausteita tai kuivattuja yrttejä, lisää ne tässä vaiheessa.
4. Hauduta kypsäksi kannen alla miedolla lämmöllä uunissa tai levyllä.
5. Lisää kypsään pataan raaka-aineet, jotka eivät tarvitse pitkää tai lainkaan kypsentämistä esim. kala, vihannekset, pakastevihannekset ja säilykkeet (oliivit, suolakurkut yms.). Tarjoa pata sellaisenaan (jos padassa on runsaasti kasviksia) tai perunan tai riisin kanssa.
Lammaspata
(6 annosta)
n. 1 kg luutonta lampaan- tai naudanpaistia
1-2 rkl öljyä
2 porkkanaa
pala juuriselleriä
10 pikkusipulia
1 tlk (400 g) tomaattimurskaa
1- 2 dl lihalientä
1 tl suolaa
2-3 valkosipulin kynttä
2 laakerinlehteä
1 tl timjamia
Pinnalle:
tuoretta timjamia
oliiveja
Lisäksi:
fetajuustomurusia
couscousta tai riisiä tai perunaa
1. Leikkaa liha reiluiksi kuutioiksi. Kuori porkkanat, selleri ja sipulit.
2. Ruskista lihapaloja kahdessa kolmessa erässä padassa öljyssä. Pane porkkanaviipaleet, sellerikuutiot ja sipulit kokonaisina pataan lihapalojen kanssa.
3. Lisää tomaattimurska ja lihaliemi. Kuumenna pata liedellä kiehuvaksi ja lisää mausteet.
4. Hauduta kypsäksi kannen alla 175 asteen uuninlämmössä noin 1,5 tuntia.
5. Hienonna padan pinnalle tuoretta yrttiä ja oliiveja. Tarjoa riisin, couscousin tai perunoiden kanssa. Ripottele annoksen pinnalle fetajustoa.
Kardemummasiirappi ja etelän hedelmät
esim. cantaloupe- tai hunajamelonia, ananaspaloja, appelsiinia
hienonnettua minttua
Siirappi:
1,5 dl vettä
1 dl sokeria
1 sitruunan tai limentin (mehu + kuori)
2 tl kokonaisia kardemumman siemeniä
Aloita valmistamalla siirappi. Pese sitruuna tai lime huolellisesti ja raasta kuori. Mitta kattilaan vesi ja sokeri sekä sitruksen kuori ja kardemumman siemenet. Kuumenna kiehuvaksi. Lisää mehu ja anna jäähtyä. Tarjoa kuorittujen ja paloiteltujen hedelmien kanssa.
Uusimmat
-
13:15
Valko-Venäjä väittää: Liettuasta tehty dronehyökkäys Minskiin
-
12:45
Jukurit nappasi NHL-sopimuksen omaavan Mestis-tähden
-
12:28
Kokoomus: Euroopan ase- ja ammustuotantoa kasvatettava
-
12:28
Tommi Niemelä paljasti puolustuspuheenvuorossaan Pelicansin kiperän tilanteen – myöntää, että nyt saattaa tulla kakkua
-
12:12
Hallitukselle jälleen uusi välikysymys – aiheena talouspolitiikka
-
12:11
Juska Salminen romahti soitettuaan viimeisen kerran HIMin riveissä: "Sitten mentiin syvälle"
-
12:06
Fiskars aloittaa muutosneuvottelut – lähes 200 tehtävää saattaa loppua
-
12:01
MTV testasi viisi kevään uutuusruokatuotetta – "Vetää ihan hiljaiseksi"
-
11:58
Kaisa Korhonen on kuollut
-
11:53
Lämmin vappu uhkaa väistyä nopeasti – meteorologin sanat kertovat kaiken: "Näyttää aika tylyltä"
-
11:35
Etelä-Norjan ilmatila jälleen avattu – tästä lentokaaos johtui
-
11:20
MTV seuraa tulospäivää: Nesteen liikevaihto laski
-
10:52
Järvenpään ravintola-ampumisesta vaaditaan vangittavaksi 21-vuotiasta naista – Poliisi: "Meillä on muitakin epäiltyjä"
-
10:52
Kruununprinsessa Victoria aloittaa upseerin opinnot
-
10:51
Suora lähetys kello 13.20: Jengirikollisuus kuriin? Oikeusministeri esittelee toimet
-
10:49
NHL-joukkue sai hurmioituneen vastaanoton uudessa kodissaan – Lauri Markkanen otti kaiken ilon irti
-
10:42
Salossa tapahtuneen murhan esitutkinta valmistumassa – poliisi epäilee neljää henkilöä
-
10:41
Käytetyissä huonekaluissa piilee inhottava riski – "Havaitseminen voi olla hyvinkin haastavaa"
-
10:40
Lukiolaiset marssivat ulos vastustaakseen hallituksen leikkauksia
-
10:37
Etelä-Norjan ilmatila ammottaa tyhjyyttään: Animaatio näyttää, kuinka nopeasti koneet ohjattiin pois
-
Lataa lisää