18.2.2002 Lammaspata, kardemummasiirappi ja etelän hedelmät

Padan perusohje

1 l kiinteitä raaka-aineita (lihaa, juureksia, papuja, kalaa)
2,5 dl nestettä (liha-, kala-, kana- tai kasvislientä, tomaattimurskaa tms.)
mausteita (suolaa, pippuria, valkosipulia, kuivattuja yrttejä)

1. Paloittele kasvikset reiluiksi lohkoiksi. Jos käytät pataan lihaa, ruskista ne aluksi.
2. Lisää joukkoon juurekset.
3. Kaada neste pataan. Jos käytät kokonaisia mausteita tai kuivattuja yrttejä, lisää ne tässä vaiheessa.
4. Hauduta kypsäksi kannen alla miedolla lämmöllä uunissa tai levyllä.
5. Lisää kypsään pataan raaka-aineet, jotka eivät tarvitse pitkää tai lainkaan kypsentämistä esim. kala, vihannekset, pakastevihannekset ja säilykkeet (oliivit, suolakurkut yms.). Tarjoa pata sellaisenaan (jos padassa on runsaasti kasviksia) tai perunan tai riisin kanssa.

Lammaspata


(6 annosta)

n. 1 kg luutonta lampaan- tai naudanpaistia
1-2 rkl öljyä
2 porkkanaa
pala juuriselleriä
10 pikkusipulia
1 tlk (400 g) tomaattimurskaa
1- 2 dl lihalientä
1 tl suolaa
2-3 valkosipulin kynttä
2 laakerinlehteä
1 tl timjamia

Pinnalle:

tuoretta timjamia
oliiveja
Lisäksi:

fetajuustomurusia
couscousta tai riisiä tai perunaa

1. Leikkaa liha reiluiksi kuutioiksi. Kuori porkkanat, selleri ja sipulit.
2. Ruskista lihapaloja kahdessa kolmessa erässä padassa öljyssä. Pane porkkanaviipaleet, sellerikuutiot ja sipulit kokonaisina pataan lihapalojen kanssa.
3. Lisää tomaattimurska ja lihaliemi. Kuumenna pata liedellä kiehuvaksi ja lisää mausteet.
4. Hauduta kypsäksi kannen alla 175 asteen uuninlämmössä noin 1,5 tuntia.
5. Hienonna padan pinnalle tuoretta yrttiä ja oliiveja. Tarjoa riisin, couscousin tai perunoiden kanssa. Ripottele annoksen pinnalle fetajustoa.

Kardemummasiirappi ja etelän hedelmät


esim. cantaloupe- tai hunajamelonia, ananaspaloja, appelsiinia
hienonnettua minttua

Siirappi:

1,5 dl vettä
1 dl sokeria
1 sitruunan tai limentin (mehu + kuori)
2 tl kokonaisia kardemumman siemeniä
Aloita valmistamalla siirappi. Pese sitruuna tai lime huolellisesti ja raasta kuori. Mitta kattilaan vesi ja sokeri sekä sitruksen kuori ja kardemumman siemenet. Kuumenna kiehuvaksi. Lisää mehu ja anna jäähtyä. Tarjoa kuorittujen ja paloiteltujen hedelmien kanssa.

Lue myös:

    Uusimmat