17.9.2003 Porkkanakeitto chili-korianterisalsan kanssa ja puolukkakukko

Porkkanakeiton voi valmistaa hyvin monella reseptillä. Keiton joukkoon sopivat peruna, purjo, bataatti ym kasvikset porkkanan, palsternakan ja sipulin lisäksi. Nesteeksi käy pelkkä vesi tai kasvis-, liha- tai kanaliemi (fondista tai kuutiosta). Maustamiseen sopivat eri yrtit tuoreina tai kuivattuna. Amerikkalaisen ystäväni luona nauttimaan keittoon makua antaa maapähkinä. Pehmeyttä keittoon saat halutessasi kerma-, ranskankerma- tai jogurttitilkalla joko keittoon sekoitettuna tai keiton päälle tiaputettuna. Erilaiselta keitto maistuu, kun päälle lusikoi esim.nokareen pestoa, salsaa tai muuta kastiketta.

Porkkanakeitto

1 - 2 (makeaa) sipulia
1,5 - 2 rkl silputtua tuoretta inkivääriä
2 rkl öljyä
vajaa 1 kg porkkanoita
pieni palsternakka
runsas litra kasvis- tai kanalientä (fondista tai kuutiosta)
2 rkl maapähkinävoita
yhden limen tai 0,5 - 1 sitruunan mehu
suolaa
mustapippuria myllystä
1. Kuori ja silppua sipulit. Kuori porkkanat ja palsternakka ja leikkaa ne viipaleiksi tai paloiksi.
2. Kuumenna öljy kasarissa ja kuullota sipuli- ja inkiväärisilppu pehmeäksi keskilämmöllä.
3. Lisää porkkana ja palsternakkakuutiot ja kuullota hetki. Lisää neste ja hauduta porkkanat pehmeiksi eli 20-30 minuuttia.
4. Soseuta keitto sauvasekoittimella, monitoimikoneessa, sosemyllyllä tai siivilän läpi pusertaen.
5. Kaada keitto takaisin kasariin, lisää joukkoon maapähkinävoi ja tarvittaessa vettä tai kasvislientä sekä kuumenna kiehuvaksi.
6. Lorauta sekaan limen mehu, mausta suolalla ja mustapippurilla. Tarkista maku. Jaa keitto lautasille ja nosta keiton keskelle nokare salsaa. Keiton seuraksi maistuu leipä.

Chili-paprikasalsa

pala vihreää paprikaa + maun mukaan vihreää chiliä tai jalopenochiliä
2 rkl suolapähkinöitä tai paahdettuja maapähkinöitä
1/4-1 dl tuoretta korianteria tai persiljaa silputtuna
limen mehua
(suolaa)
ripaus sokeria

1. Leikkaa chilistä kanta pois. Halkaise chili ja poista siemenet. Silppua chili pieneksi. Muista pestä kädet ja kynnen aluset hyvin! Maista chilin tulisuutta ennen kuin sekoitat salsan.
2. Silppua myös vihreä paprika hienoksi samoin persilja tai korianteri.
3. Hakkaa pähkinät hienoksi. Jos käytät tavallisia maapähkinöitä, paahda niitä kuivalla pannulla niin, että ruskea kalvo irtoaa.
4. Sekoita aineet keskenään, lisää sopiva määrä limen mehua. Mausta tarvittaessa suolalla ja sokerilla. Jos sinulla on hyvä mortteli, hiero kastikeaineet siinä sopivaksi salsaaksi.

Puolukkakukko

0,5 -1 pkt valmista ruistaikinaa
3-4 dl puolukoita
2 makeahkoa omenaa tai lohko kurpitsaa tai 1/2 kesäkurpitsa
n.1 dl sokeria
n. 1 rkl perunajauhoja

fariini- tai tavallista sokeria

1. Poista omenoista siemenkota ja leikkaa ne kuutioiksi. Jos käytät kurpitsaa tai kesäkurpitsa, poista siemenet ja kuori. Leikkaa kuutioiksi.
2. Survo puolukat sokerin kanssa ja sekoita joukkoon omena- tai kurpistakuutiot. Voit tehdä kukon myös pelkistä puolukoista, mutta ne ovat yksinään aika voimakkaan makuisia.
3. Sipaise piirakkavuoka tai korkeampi vuoka rasvalla ja kaada puolukkaseos pohjalle.
4. Kauli ruistaikinasta ohuempi tai paksumpi vuoan kokoinen kansi ja nosta se marjojen päälle. Tee kanteen muutama höyryaukko teräväkärkisellä veitsellä. Ripottele pinalle sokeria. Voit halutessasi voidella pinnan munalla ennen sokerin ripottelua.
5. Paista n. 225 asteessa 20-30 minuuttia eli kunnes pinta on kypsynyt. Jos vuoka on matala, nosta se varmuuden vuoksi reunalliselle leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Marjat innostuvat joskus kuplimaan matalien reunojen yli ja makea marjamössö uuninpohjalla on ikävää siivottavaa!



Lue myös:

    Uusimmat