16.1.2002 Savusilakkaherkku ja synkän päivän virkistysjuoma

8 keitettyä perunaa
½ - 1 purjo
6 - 8 (n. 600g) savusilakkaa
3 - 4 munaa
3 dl maitoa (ruohosipulia tai tilliä)
½ - 1 tl suolaa valkopippuria

Pinnalle:

1. Perkaa savusilakat. Huuhdo ja viipali purjo ohueksi. Kuori ja viipaloi perunat.
2. Sipaise vuoka öljyllä ja lado siihen peruna- ja purjoviipaleita, niiden päälle savusilakkapalat, tilli tai ruohosipuli ja purjoa ja päällimmäiseksi perunaviipaleita. Rouhaise väliin pippuria.
3. Sekoita munamaito ja lisää siihen suola. Kaada vuokaan.
4. Kypsennä 225 asteessa 25-30 minuuttia.
5. Tarjoa lisäksi suikaloitua etikkapunajuuriraasteella mehevöitettyä salaattia ja hyvää ruisleipää.

Kun ilma on synkkä, aina väsyttää ja makeanhimo yllättää, yritä tarkastellaa ruokavaliotasi ja liikkumistasi kriittisesti. Säännöllinen liikunta ja ulkoilu virkistää, varsinkin jos onnistut ulkoilemaan silloin kun päivänvaloa on eniten. Säännöllisyys on valttia myös ruokailussa. Monta pientä ateriaa pitää verensokerin tasaisena eikä makean himo pääse yllättämään. 3 pääateriaa ja muutama välipala pitävät nälän tunteen poissa koko päivän. Jos suklaa helpottta oloasi, siitä on paras nauttia hyvällä omalla tunnolla tai ei syödä ollenkaan. Painonhallinnassa runsas suklaansyönti vaan helposti tuottaa ongelmia ja huonoa omaatuntoa. Kokeile suklaan asemesta, hedelmiä, marjoja tai kasvisten rouskimista sekä hiilihydraattihimoon esim. ruileipää. Muutama appelsiini tai/ja muu sitrushedelmä pöydällä tuo auringon huoneeseen! Vihreät yrtit, versot , ruukkusalaatit jne piristävät myös kummasti mieltä- ne kun näyttävät kasvun ihmeen! Monipuolisesta ruuasta saat normaalisti kaiken tarvitsemasi. Tähän aikaan vuodesta monitivamiinipilleri voi olla joillekin tarpeen. Paras tapa hoitaa vitamiinitasapaino on kasvisten, hedelmien ja marjojen runsas nauttiminen. Ruis- tai muusta täysjyväleivästä saat kasvisten seuraksi runsaasti kivennäis-ja hivenaineista sekä vitamiineja.

Virkistäviä juomia saat yhdistämällä mehuun (valikoimathan ovat nykyään valtavat) jogurttia, jäätelöä, maitoa tai piimää sekä erilaisia hedelmiä tai maroja. Ruokaisimmaksi juomat tulevat, kun lisäät joukkoon leseitä, alkioita, siemeniä tai pähkinöitä.

Synkän päivän virkistysjuoma

(4:lle)

4 dl esim. Gefilus porkkanamehua
4 dl jogurttia tai jogurttijäätelöä
2 banaani
1 appelsiini
1- 2 kiiviä
(sitruunamelissaa tai minttua)

1. Kuori hedelmät ja paloittele ne sekä pujottele puisiin 10-15 cm:n mittaisiin puutikkuihin.
2. Vatkaa teho- tai sauvasekoittajalla kuohkeaksi banaani, jogurtti tai osa jogurttijäätelöstä ja banaani. Jos käytät jäätelöä, säästä osa palloiksi juoman pinnalle.
3. Jaa juoma korkeisiin laseihin.
4. Nosta tikut lasin reunoille. Virkistä vihreällä ja tarjoile kylmänä.

- Toim. Kati Nappa

Lue myös:

    Uusimmat