15 kysymystä ruplan romahduksesta – mihin tilanne voi pahimmillaan johtaa?

Venäjän ruplan kurssin voimakas lasku herättää huolta niin rajan takana kuin kotimaassakin.  OP-Pohjola-ryhmän pääekonomisti Reijo Heiskanen arvioi MTV Uutisille, millainen tilanne tällä hetkellä on ja miten se tästä kehittyy.

1. Venäjän valtiovarainministeriö ilmoitti aamulla myyvänsä ulkomaista valuuttaa markkinoille. Mitä tämä käytännössä tarkoittaa ja kuinka kauan se voi jatkua?

– Keskuspankki tekee tukiostoja ruplalle eli kysymys on aika normaalista toimesta tällaisessa tilanteessa.

Venäjällä on verrattain laaja valuuttavaranto. He voivat sitä jatkaa paineesta riippuen hyvän aikaa, mutta eivät loputtomasti. On paljon esimerkkejä siitä, että jos valuuttoja kohtaan kohdistuu merkittäviä paineita, niin silloin isotkin valuuttavarannot voivat ehtyä, jos tilanne ei rauhoitu.

Tällaisella valuuttojen interventiolla, valuuttojen tukiostoilla voi olla tilapäinen vaikutus ja joskus se riittää tasapainottamaan tilanteen.

2. Jos tämä ei riitä, niin mitä Venäjä voi seuraavaksi voi tehdä?

– On olemassa valuuttasääntelyä ja muita vastaavia toimia. Niistä on toki läntisistäkin maista esimerkkejä, esimerkiksi Islanti, joka meni valuuttakriisin takia valuuttasääntelyyn ja poikkeusoloihin. Tällainen on tietysti yksi vaihtoehto, jos tilanne ei muuten ala vakiintua. 

3. Voiko Venäjä sulkea pääomamarkkinat? Mitä se tarkoittaisi käytännössä?

– Se tarkoittaisi laajamittaista sääntelyä valuuttaliikkeisiin ja jos kävisi niin, että venäläiset yritykset eivät pystyisi hoitamaan lainojaan normaalilla tavalla, siitä koituisi sitten laajempia ongelmia myös velkojille.

Riskinä on tietysti se, että jos tilanne jatkuu tällaisena paniikinomaisena, niin sitten tulee vaikeuksia rahoitussektorille ja yrityssektorille hoitaa näitä lainojaan.

4. Mihin tilanne pahimmillaan voi johtaa?

– Pahimmillaan se voi johtaa kriisin tyyppiseen tilanteeseen, jossa maa ajautuu vakavaan taantumaan, kunnes tilanne saadaan rauhoittumaan.

5. Kuinka vakavana pidätte Venäjän taloustilannetta?

– Venäjällähän toki on resursseja, sillä on laaja valuuttavaranto, sillä on säästöjä öljyvaroista ja sillä on mahdollisuuksia hoitaa tätä tilannetta. Sanoisin, että jos tilanne rauhoittuu, niin Venäjä pystyy kyllä hoitamaan tätä tilannetta.

Tässä tapauksessa kysymys on kuitenkin enemmänkin hermostuneisuudesta ja levottomuudesta, joka nyt vallitsee. 

6. Millaisella aikataululla Venäjä voisi tästä toipua?

– Tässä on tietysti Venäjällä hyvin moniulotteinen tämä tilanne. Kysymys ei ole pelkästään taloudesta, vaan myös politiikasta. Jos tätä taloustilannetta tällä hetkellä tarkastellaan, niin Venäjähän on sellaisessa nollakasvun tuntumassa ja näiden vaikeuksien vuoksi sitten ajautuu taantumaan.

Tällainen perusarvio olisi varmaankin se, että ensi vuonna ollaan taantumassa ja seuraavana vuonna sitten aletaan mennä jo parempaan suuntaan, kun tilannetta saadaan vakautettua.

7. Miten ruplan jyrkkä lasku vaikuttaa suomalaisiin?

– Se toki vaikuttaa. Jos ajatellaan venäläisiä matkailijoita, joita tänne tulee, niin venäläisten täällä käyttämät rahat ovat vuositasolla noin 1,6 prosenttia meidän kulutuksestamme. Ja kun valuutan arvo noinkin paljon romahtaa, niin se vaikuttaa ilman muuta siihen rahamäärään, mitä täällä käytetään.

Sillä voi olla aika tuntuva vaikutus meidän kulutukseemme kansantaloudenkin tasolla. Silloin voidaan puhua paitsi prosentin kymmenesosista jopa puolesta prosentista tai vastaavasta vaikutukseta meidän kulutuskysyntään.

Myös meidän vientimme vaikeutuu Venäjälle. Vienti Venäjälle tulee vähenemään ja se vaikuttaa sitten suomalaisyritysten tilanteeseen.

8.  Minkä alan suomalaisyrityksiin ruplan romahdus vaikuttaa eniten?

– Pakotteet ovat tietysti jo vaikuttaneet tänne elintarvikepuolelle, jolla oli suhteellisen suuri osa vientiä Venäjälle verrattuna muuhun vientiin. Puhutaan aika lailla samalla tavalla jakautuneesta viennistä kuin muutoinkin, näistä meidän normaaleista vientituotteista, teknologiateollisuudesta aina metsäteollisuuden tuotteisiin.

9. Mitä hyötyä ruplan laskusta voi olla suomalaisille?

– Matkailu Venäjälle käy edullisemmaksi.

10. Jos Venäjälle matkustaa, niin mitä sieltä kannattaa ostaa?

– Siellä on aika laajasti tuotteet edullisempia kuin täällä, jos ajattelee tuon valuuttakurssin puolesta. Varmastikin, jos ajattelee rajaliikennettä, niin pelkästään polttoaine siellä rajan toisella puolella on selvästi edullisempaa kuin täällä Suomessa.

11. Kuinka todennäköistä on, että hinnat nousevat Venäjällä ja kuinka paljon ne voivat nousta?

– Kyllä hinnat väistämättä nousevat. Kun kyse on näin suuresta valuuttakurssien muutoksesta, niin silloin helposti ulkomailta tuotavienkin tuotteiden hinnat nousevat kaksinumeroisia lukuja.

12. Kuinka suuressa vaarassa ovat venäläiset pankit?

– Kyllä myös venäläisille pankeille tästä ilman muuta koituu ongelmia. Näkisin kuitenkin, että niiden tilanne sinänsä on vakaa. Tässä on ollut erilaisia kriisejä matkan varrella muutoinkin, joten vaikka tästä nyt sitten vaikeuksia tulee, niin pankit pystyvät ne kestämään, ainakin mitä tulee näihin suurimpiin pankkeihin.

13. Joitakin ulkomaalaisia suuryrityksiä on jo lähtenyt Venäjältä. Mitä vaikutuksia sillä voi olla, jos ulkomaalaisten yritysten kato kiihtyy?

– Sillä on nimenomaan tällaisiin pidemmän aikavälin näkymiin aika lailla vaikutusta. Yksi seuraus tästä tilanteesta on, että Venäjän näkymät eivät heikkene pelkästään tässä lyhyellä aikavälillä, vaan varmaan myöskin pidemmällä aikavälillä. Ja se, että yrityksiä vetäytyy sieltä pois, vaikuttaa sitten siihen, että miten investoidaan pidemmän päälle.

Tämä on tietysti huono uutinen Venäjän taloudelle ja myös Suomelle, koska Venäjän kasvunäkymät heijastuvat myös Suomen pidemmän aikavälin kasvunäkymiin.

14. Miten politiikalla voidaan vaikuttaa tilanteeseen?

Mitä talouspolitiikkaan tulee, niin siinä tietysti olisi korjattavaa. On selvää, että yleinen poliittinen tilanne ja geopoliittinen tilanne vaikuttavat myös tähän Venäjän tilanteeseen.

Olennaista Venäjän talouden osalta on talouspolitiikka, jolla osittain vaikutetaan siihen, että millaisia investointimahdollisuuksia siellä on niin kotimaisilla kuin ulkomaisilla yrityksillä.

15. Mikä on arvionne tilanteen kehittymisestä?

– Perusarvio on, että tässä pyritään joka tapauksessa vakauttamaan tämä tilanne niin, että rupla ei enää heikkenisi. Erilaisin toimin sitten saadaan se tilanne vakautettua ja kenties jopa vielä hieman vahvistettua sitä ruplan arvoa tässä lyhyellä aikavälillä.

Tällä kaikella ei voida toki muuttaa sitä, etteivätkö ne vaikutukset olisi sellaisia, että ensi vuoden aikana käytäisiin taantuman puolella.

 

 

 

Lue myös:

    Uusimmat