Mainos

14,6 prosenttia äänesti ennakkoon

Europarlamenttivaalien ennakkoäänestyksen viimeinen päivä oli odotetusti myös vilkkain äänestyspäivä. Reippaasta loppukiristä huolimatta ennakkoäänestyksen äänestysprosentti jäi 14,6 prosenttiin. Tänään äänensä kävi antamassa 150 218 äänioikeutettua, joten kaikkien ennakkoäänestäneiden määrä oli 577 212. Tämänpäiväinen äänestysprosentti oli 3,8 prosenttia.

Ruuhkia ei viimeisenäkään päivänä syntynyt; esimerkiksi Helsingin posteissa kertyi vasta illansuussa pieniä jonoja. Ennakkoäänestys kiinnosti erityisesti naisia - heidän äänestysintonsa oli jokaisena seitsemänä ennakkoäänestyspäivänä miehiä suurempaa. Äänioikeutetuista naisista kävi uurnilla ennakkoon 15,8 prosenttia, kun osuus miehillä oli 13,3 prosenttia.

Ennakkoäänestys oli selvästi vilkkainta Helsingin vaalipiirissä, jossa äänestysprosentti ainoana kipusi juuri ja juuri yli 20 prosentin. Lapissa ennakkoäänestäneitä oli 15,8 prosenttia, ja kolmanneksi aktiivisin vaalipiiri, Pirkanmaa, noteerasi 15,0 prosentin äänestysaktiivisuuden. Vähiten ennakkoäänestys kiinnosti Satakunnassa, jossa prosentti oli 12,3. Kymessä päästiin 12,6 prosenttiin ja Kuopion vaalipiirin alueella 12,9 prosenttiin. Ahvenanmaalla jäätiin näidenkin alle. Siellä ennakkoäänestysprosentti jäi 4,9 prosenttiin.

Syksyn 1996 eurovaaleissa annettiin ennakkoääniä 822 608. Tämän kevään eduskuntavaaleissa ennakkoääniä kertyi 1,06 miljoonaa. Viime eurovaalien äänestysprosentti oli 60 prosenttia. Äänestysinnon vertailua vaikeuttaa se, että tuolloin eurovaalit järjestettiin yhtä aikaa kunnallisvaalien kanssa.

Eurovaalien varsinainen äänestyspäivä on ensi sunnuntaina.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.