14.12. Silli à la Russe, rapusilakat ja lasimestarin nieriää

Silli à la Russe

  • 2 pkt sillifilettä
  • 2 maustekurkkua
  • 3 säilykepunajuurta
  • 2 keitettyä munaa
  • 1 puna- tai keltasipuli
  • 3 rkl kapriksia
  • Kastike:
  • 1 dl majoneesia
  • 2 tl sinappia

Fileoi sillit ja poista nahka. Huuhtele fileet nopeasti kylmällä vedellä. Valuta fileet ja leikkaa paloiksi. Kuutioi punajuuret, kurkut sekä munanvalkuaiset pieniksi kuutioiksi. Hienonna sipuli ja munankeltuaiset. Asettele sillipalat ja lisäkkeet vadille kauniiksi riveiksi. Sekoita kastikeainekset keskenään ja kaada kastike sillien päälle tai viereen. Koristele kapriksilla.

Rapusilakat

  • 500 g silakkafileitä (nahallisia)
  • suolaa
  • valkopippuria
  • Tomaattiliemi:
  • 2 rkl vettä
  • 4 rkl tomaattisosetta
  • 5 rkl ruokaöljyä
  • 3 rkl valkoviinietikkaa
  • 1 rkl hienonnettua sipulia
  • hiven sokeria, suolaa
  • tillisilppua

Levitä silakkafileet ensin työlaudalle tai voipaperin päälle. Ripauta niille vähäsen suolaa ja kierrä myllystä valkopippuria. Taita fileet rullalle ja lado voideltuun uunivuokaan vieri viereen. Sekoita liemen raaka-aineet keskenään, kaada kaloille ja hauduta vuokaa 175 asteen uuninlämmössä noin puoli tuntia. Nämä rapusilakat maistuvat kuumina ja kylminä.

Lasimestarin nieriää

  • 2 pientä filettä
  • nieriää
  • Liemi:
  • 3 dl vettä
  • 1 dl sokeria
  • 15 maustepippuria
  • 15 valkopippuria
  • 1 tl sinapinsiemeniä
  • 1 laakerinlehti
  • 1 porkkana
  • 1 iso sipuli
  • 1 dl väkiviinaetikkaa

Poista nieriästä nahka ja viipaloi se sormen paksuisiksi paloiksi. Viipaloi kasvikset ohuiksi kiekoiksi. Keitä lientä ilman etikkaa sokerin ja mausteiden kanssa 10 minuuttia. Lisää kasvikset ja jatka keittämistä pari minuuttia. Lisää etikka liemeen ja anna liemen jäähtyä kunnolla. Laita kalanpalat, mausteet ja kasvikset vuorotellen lasipurkkiin. Kaada jäähtynyt liemi päälle. Kala on valmista syötäväksi kahden, kolmen vuorokauden kuluttua.

Lue myös:

    Uusimmat