Mainos

13 YK:n työntekijää kuoli lentoturmassa Haitissa

Kaikki 13 YK:n työntekijää ovat menehtyneet helikopterin maahansyöksyssä Haitilla. YK:n edustajan mukaan palaneesta hylystä ei ole löydetty yhtään eloonjäänyttä. Koneessa oli kuusi argentiinalaista, kuusi venäläistä ja yksi Yhdysvaltain kansalainen. Kone oli matkalla pelastamaan vakavasti loukkaantunutta suomalaisturistia. Pelastushelikopteri löydettiin liki vuorokauden etsintöjen jälkeen murskautuneena maahan. Syytä onnettomuuteen ei vielä tiedetä. Suomalaisturisti on toimitettu sairaalahoitoon Yhdysvaltoihin.

Yhdysvaltain rannikkovartiosto kertoi eilen löytäneensä viikonloppuna Haitissa kadonneen YK:n helikopterin hylyn. Helikopteri putosi vuoristoiselle alueelle reilut 50 kilometriä koilliseen Haitin pääkaupungista Port-au-Princestä. Se oli matkalla auttamaan moottoriveneonnettomuudessa Pohjois-Haitissa loukkaantunutta suomalaisnaista paikalle ensin lähetetyn helikopterin saatua polttoainevuodon.

YK:n palveluksessa oleva suomalaisnainen oli joutunut pikaveneen yliajamaksi uidessaan Cap Haitienin edustalla. Lomamatkoja järjestävän Royal Caribbean -varustamon sukeltajat olivat nähneet onnettomuuden ja onnistuivat sukeltamalla pelastamaan naisen. Sukeltajat toivat parissakymmenissä olevan suomalaisnaisen rantaan, antoivat hänelle ensiapua ja pyysivät YK:lta helikopteria. Nainen ja ensihoitoryhmä viettivät yön ensin paikalle lähetetyn helikopterin luona sen saatua polttoainevuodon.

Kun YK:n lähettämää uutta helikopteria ei kuulunut, nainen kuljetettiin veneellä sairaalaan Cap Haitieniin. Labadeen saaren omistavan Royal Caribbean -yhtiön tiedottaja Rich Steck arveli tiistain vastaisena yönä, että suomalaisnainen oli jo kuljetettu Yhdysvaltoihin. Radioyhteys uuteen helikopteriin katkesi parikymmentä minuuttia sen noustua huonossa säässä Port-au-Princestä.

Tieto viipyi tunteja

Kymmenet ihmiset näkivät turman, mutta huonojen viestiyhteyksien vuoksi poliisi sai siitä tiedon vasta tuntien kuluttua. Yhdysvaltain rannikkovartioston mukaan eloonjääneitä ei ilmeisesti ole. Kone oli romuttunut täysin ja onnettomuuspaikalta löytyi useita ruumiita ja ruumiinosia. Myös YK:n virkailija vahvisti tänään, ettei kukaan koneessa olleista todennäköisesti selvinnyt onnettomuudesta. Noin 500 sotilaan vahvuinen Yhdysvaltain Haitin tukiryhmä lähetti onnettomuuspaikalle kolme lääkintämiestä ja ryhmän merijalkaväen sotilaita.

YK:lla on Haitissa 300 siviilipoliisia auttamassa Haitin hallitusta poliisien kouluttamisessa. Lisäksi YK:lla on Haitissa noin 200 paikallista ja ulkomaista työntekijää sekä 17 vapaaehtoista. Yhdysvaltain johtamat miehitysjoukot luovuttivat rauhanturvavastuun YK:lle maaliskuussa 1995, puoli vuotta sen jälkeen kun 20000 amerikkalaissotilasta oli miehittänyt saaren. Miehitysjoukot lopettivat sotilasdiktatuurin ja palauttivat Haitin ensimmäisen vapailla vaaleilla valitun presidentin Jean-Bertrand Aristiden valtaan.
(MTV3-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.