13.2.2002 Perunagnocchit

(4:lle)

1 kg jauhoisia perunoita
3-4 dl vehnäjauhoja (puolikarkeita)
2 munaa
ripaus suolaa

Leipomiseen:

0,5 - 1 dl vehnäjauhoja

Keittämiseen:

suolalla maustettua vettä

1. Voit kypsentää perunat kolmella tavalla:

1) pese tasakokoiset perunat ja keitä ne vedessä kypsksi. Kuori kuumina ja soseuta sähkövatkaimella, muusinuijalla tai perunapusertimella.
2) pese isohkot tasakokoiset perunat ja kypsennä uunissa 200 asteessa noin 1 tunti. Kuori ja hienonna kuten edellä.
3) pese ja kuori perunat. Keitä ne kokonaisina tai isoina paloina vähässä vedessä kypsiksi. Kaada vesi pois ja KUIVATA perunat HYVIN levyllä. Soseuta kuten edellä.

2. Tee taikina kattilassa tai pöydällä. Lisää hienonnetun perunan joukkoon jauhot, ripaus suolaa ja munat, joiden rakenne on rikottu. Älä lisää kaikkia jauhoja kerralla. Sekoita sähkövatkaimella tai kauhalla. Kaada taikina pöydälle ja vaivaa kämmenellä kimmoisaksi. Taikina saa olla pehmeää. Tee pöydälle kaadetun perunakeon keskelle kolo ja lisää siihen vehnäjauhot , munat, joiden rakenne on vatkattu rikki ja ripaus suolaa. Sekoita ensin sormin ja sitten käsin ja vaivaa taikina lopuksi kämmenellä tasaisen kimmoisaksi ja pehmeäksi.

3. Ripottele työpöydälle ja tarjottimelle tai uunipellille jauhoja

4. Jaa taikina neljään osaan, peitä kelmulla. Leivo taikinapala kerrallaan sormenvahvuiseksi pötköksi. Leikkaa siitä parin sentin paloja. Käytä jauhoja tarpeen mukaan.

5. Jätä palat sellaisiksi, paina niihin peukalolla kolo tai haarukalla kuvio. Nosta gnocchit jauhotetulle tarjottimelle odottamaan. Leivo kaikki gnocchit.

6. Keitä gnocchit 3-4 erässä isossa kattilassa runsaassa vedessä. Lisää kiehuvaan veteen. Gnocchit ovat kypsiä, kun ne nousevat pintaan ja ovat kiehuneet 1-2 minuuttia. Nosta ne pois vedestä reikäkauhalla ja valuta hyvin.

7. Kaada gnocchit kuumaan voisulalla siveltyyn vuokaan odottamaan loppujen kypsnnystä.

8. Lisää kastikkeeseen ja tarjoa heti. Tarjoa esim. valmispeston, tomaattikastikkeen (sipulia, valkosipulia, tomaattimurskaa, basilikaa, mausteita) tai sinihomejuustokastikkeen ( murustettua sinihomejuustoa, ruokakermaa, mustapippuria) kanssa. Parmesaaniraaste maistuu pinnalle ripoteltuna. Gnocchit sopivat hyvin pakastettaviksi: pakasta kypsentämättöminä esim. pellin päällä. Kaada jäiset gnocchit pussiin ja nosta saman tien pakastimeen. Lisää gnocchit jäisinä kiehuvaan veteen ja kypsennä vähän pidempään.

Lue myös:

    Uusimmat