12.1.2004 Kukkakaalikeitto ja talon sämpylät (4 annosta)

Kukkakaalikeitto

1 reilun kokoinen kukkakaali
1 purjo
1 rkl öljyä tai voita
1 l vettä
suolaa ja valkopippuria
1 dl kermaa
2 rkl hakattua persiljaa ja ruohosipulia
(pekonia tai sinihomejuustoa)
Leikkaa purjo (käytä mieluiten purjon valkeaa osaa) ja kukkakaali paloiksi ja kuullota niitä hetki öljyssä, lisää vesi ja suola sekä pippuri. Keitä miedolla lämmöllä n. 20 min tai kunnes vihannekset ovat pehmeitä. Soseuta keitto tasaiseksi sauvasekoittimella ja lisää kerma. Kiehauta keitto ja tarkista maku. Lisää ruohosipuli ja persilja juuri ennen tarjoilua.

Vinkki:
Jos haluat lisää makua tai ruokaisuutta voit lisätä keiton päälle paahdettua pekonia tai sinihomejuustoa nokareina.

Sämpylät:

0,5 l lämmintä vettä
3 rkl oliiviöljyä tai rypsiöljyä
1 rkl merisuolaa
1 rkl sokeria
0,5 palaa hiivaa tai 1 pussi kuivahiivaa
n. 13 dl vehnäjauhoja
(juuresraastetta / kuivattuja sieniä)

Yhdistä kulhossa vesi, sokeri, öljy, sokeri ja hiiva. Lisää jauhoista noin puolet ja sekoita tasaiseksi. Lisää loput jauhot ja vaivaa taikinaa kunnes se on kimmoisaa... Kohota liinan alla n. 15 min. Pyöritä taikinasta haluamasi kokoisia sämpylöitä ja kohota niitä liinan alla toiset n. 15 min. Paista 200 asteisessa uunissa n. 20 min.

Vinkki:
Sämpylätaikinaan voit lisätä esim. juuresraastetta tai kuivattuja sieniä. Liota sienet ennen niiden lisäämistä taikinaan.

Resepti: Sami Salonen

Lue myös:

    Uusimmat