Mainos

11-vuotias teki harvinaisen korulöydön Pohjanmaalla

11-vuotias Hedvig Hautala teki eilen harvinaisen korulöydön Kierikin arkeologisilla yleisökaivauksilla Yli-Iissä Pohjois-Pohjanmaalla.

Hautala löysi yleisökaivauksilta meripihkakorun katkelman. Löytö on varsin harvinainen, sillä edellinen meripihkalöytö Kierikkikankaan kaivauksilta tehtiin vuonna 2007. Eilinen löytö tehtiin kivikautisen talon seinän vierestä.

Suomesta tunnetaan hiukan yli tuhat meripihkalöytöä sadalta löytöpaikalta eri puolilta Suomea. Iijoen varrelta on tehty 233 löytöä, joista Kierikistä löytyneitä on melkoinen osa, uusi löytö mukaan laskettuna yhteensä 228.

Koru todennäköisesti Latviasta

Kierikin uusi korulöytö on tyypiltään meripihkarenkaan katkelma. Meripihkakorut ovat keskuksen mukaan todisteita yhteyksistä Pohjois-Pohjanmaan ja Baltian alueen välillä 5500 vuotta sitten.

– Kyse on noin 5500 vuotta vanhasta meripihkakorusta, joka on tuotu tälle alueelle Baltiasta, todennäköisesti nykyisen Latvian alueelta. Materiaali on meripihka, ja meripihkakoruista 99 prosenttia Euroopassa on tehty Latvian suunnalla, kertoo museoamanuenssi Patrik Franzén.

– Olen itsekin tutkinut meripihkakoruja, ja juuri tämäntyyppisiä koruja on valmistettu Latviassa juuri tähän aikaan. Alkuperäinen koru on ollut pyöreä ja läpimitaltaan se on ollut nelisen senttiä.

Isoja meripihkakorujen löytöalueita on myös Etelä-Suomessa Liedossa ja Eurassa. Iijoen varsi on Franzénin mukaan siinä mielessä erikoinen löytöpaikka, että se on huomattavasti kauempana korujen valmistusaluetta.

– Yksi tärkeä tekijä on varmasti ollut se, että täällä on ollut jotakin, mitä muualla Perämeren rannikolla ei ole ollut. Tämä alue oli silloin rannikkoa ja muun muassa hyljettä on ollut runsaasti saatavilla. Sitä on tietysti vaihdettu. Iijoki on ollut myös hyvä kauppareitti.

Meripihkakoruja on Franzénin mukaan valmistettu Baltiassa tuolloinkin vientiin.

Kierikin yleisökaivaukset jatkuvat lauantaihin 28.7. saakka. Kaivauksiin voi osallistua arkeologin opastamana osallistumismaksua vastaan.

Heinäkuun alussa alkaneet yleisökaivaukset ovat tuottaneet löytöinä jo aiemmin kivikautista keramiikkaa, kvartsi-iskoksia ja liuske-esineen katkelman.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.