11.5. Parsaa sitruuna-voisulalla, lohi-carpaccio ja marjarahka

Perinteinen keitetty parsa sitruuna-voisulalla

  • 4-6 parsaa per syöjä
  • vettä
  • suolaa
  • ripaus sokeria
  • Sitruuna-voisula:
  • 100 g kirkastettua voita
  • 1 sitruunan raastettu kuori ja mehu
  • suolaa ja pippuria myllystä

Kuori parsat perunan- tai parsankuorimaveitsellä. Ohuimmat voit raaputtaa varovasti puhtaaksi terävällä veitsellä. Kuori varoen, sillä parsat katkeavat helposti. Nuppuja ei tarvitse kuoria eli kuoriminen aloitetaan reilusti nupun alapuolelta. Poista varren alapäästä riittävän reilu pätkä, sillä puumainen alaosa ei maistu hyvältä. Parsat voi joko sitoa nippuun puuvillalangalla tai keittää ne irtonaisina.

Paras tapa olisi keittää parsat pystyssä niin, että nuput eivät olisi vedessä vaan kypsyisivät höyryssä. Tähän tarkoitukseen on omia parsakattiloita, mutta voit keittää parsat myös tavallisessa kattilassa. Keitä parsoja viisi–kymmenen minuuttia, riippuen parsan paksuudesta. Kokeile kypsyyttä tikulla. Valuta parsat ennen tarjoilua.

Sulata voi kattilassa ja käytä vain kirkas osa voista. Sekoita joukkoon sitruunan raastettu kuori ja mehu. Voit halutessasi maustaa sitä vielä suolalla ja pippurilla.

Lohi-carpaccio ja keitettyä parsaa

  • 500 g merilohisiivuja
  • 2 sitruunan mehu
  • 2-3 tl rosépippuria
  • sormisuolaa
  • keitettyjä parsoja
  • tarjolle: sitruunalohkoja

Nosta lohisiivut tarjoiluvadille. Purista päälle sitruunan mehua. Murskaa rosépippureita hieman ja levitä niitä lohen päälle. Mausta suolalla. Nostele päälle vielä lopuksi parsat ja tarjoile sitruunalohkojen kanssa.

Kookos-rahkaa ja melonia

  • 1 hunajameloni kuutioituna
  • 1 prk maitorahkaa
  • 1 dl kookoshiutaleita
  • 0,5 dl sokeria
  • 2 tl vaniljasokeria
  • 1 limetin mehu

Nostele melonikuutiot kulhoon. Sekoita rahkan joukkoon kookoshiutaleet, vaniljasokeri, sokeri ja limetin mehu. Tarjoile melonin kanssa.

Reseptit: Alex Nurmi

Lue myös:

    Uusimmat