Mainos

101 Reykjavik ihastuttaa ja vihastuttaa

Tänään saa Suomen ensi-iltansa 101 Reykjavik -elokuva, joka perustuu islantilaisen Hallgrimur Helgasonin samannimiseen menestysromaaniin. Se kuvaa mustan huumorin lävitse vastuuta ja aikuisuutta välttelevän nuoren miehen elämää. Tarinasta ei kehity ainakaan sitä tavallista tarinaa, kun päähenkilö erään viinanhuuruisen illan päätteeksi saattaa äitinsä tyttöystävän raskaaksi.

Suomessa vieraileva ohjaaja, Baltasar Korm kur kertoo, että romaani rönsyilee kaikkialle, joten hänen oli valittava mihin keskittyä tarinassa.

-Pidin päähenkilön suhdetta äitiinsä ja tämän ystävättäreen kaikkein tärkeimpänä. Tarina rakentuukin näiden kolmen henkilön varaan, mikä oli minulle minulle selvää jo heti romaanin alussa. Luulen, että Helgason oli ratkaisuuni tyytyväinen, sillä monet olivat ymmärtäneet hänen romaaninsa väärin ja olleet siitä hämmentyneitä.
Huvittavaa on se, että Helgason näytti minulle tekstin jo ennen kuin kirjaa oli edes julkaistu. Hän kysyi minulta, minkä antaisi teokselleen nimeksi. Me emme tunteneet toisiamme kovinkaan hyvin. Käymme vain samassa kapakassa, joka on myös elokuvan kapakka. Luin tekstin yhdessä yössä ja sanoin seuraavana päivänä haluavani ostaa siihen filmatisointioikeudet. Se on varmaankin ensimmäinen islantilainen romaani, jonka oikeudet on myyty ennen sen julkaisemista, Korm kur arvioi.

Elokuva ärsyttää islantilaisia

Jokaiselle Helgasonin romaanissa mainitulle naiselle Madonnasta äiti Teresaan on määritelty hinta. Tämä naisten hinnoittelu on herättänyt islantilaisissa feministeissä ärtymystä.

-Jos romaanikirjailija hinnoittelee naisia, se ei tee hänestä sovinistia vaan kuvaa pikemminkin sitä, miten köyhä päähenkilö on mieleltään, Korm kur uskoo.

-Monet neuvoivat minua jättämään ikää koskevan vitsailun pois, koska se estäisi elokuvan levityksen Yhdysvalloissa. En suostunut siihen, sillä aina kun rupeaa antamaan periksi ja olemaanyhä vähemmän poliittisesti epäkorrekti, silloin päätyy tekemään samaa kuin Hollywood. Ja sitä minä en halunnut. Olen ollut todella iloinen siitä, että ulkomailla elokuvani on vastaanotettu suuremmalla sydämellä kuin Islannissa. Ehkäpä se on liian lähellä islantilaisia. Muissa maissa elokuva on nähty omituisena tarinana, joka kuitenkin käsittelee aitoja inhimillisiä arvoja. Tällaiset näkemykset merkitsevät minulle paljon, sillä en ole ole törmännyt vastaavanlaisiin reaktioihin Islannissa.

On harvinaista, että islantilainen elokuva päätyy kansainväliseen levitykseen. Henkilökohtaiset kontaktit saattavat nopeuttaa elokuvan tietä ulkomaisille markkinoille, mutta kaikki riippuu lopulta elokuvan omasta vetovoimasta.

-Elokuvan menestys on lopulta kiinni aina itse elokuvasta eikä kontakteista elokuvan takana, ellei heillä sitten satu olemaan huomattavaa kaupallista valtaa, kuten Hollywoodilla. Mutta suomalaisten ja islantilaisten elokuvien kohdallahan niin ei ole koskaan, sanoo Korm kur.
(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.