10 yleistä ruoanlaittomokaa – pihviä ei paisteta näin!

Kotikokki voi törmätä ruoanlaitoissa yleisiin kompastuskiviin. Vältä näitä ruoanlaittomokia!

1. Tylsien veitsien käyttäminen

Mikään ei ole niin turhauttavaa kuin ruoanlaitto epäkäytännöllisillä työvälineillä. Tylsän veitsen käyttäminen esimerkiksi sipulin pilkkomiseen voi aiheuttaa paitsi turhaa itkua myös vaaratilanteita.

2. Tomaattien säilyttäminen jääkaapissa

Tomaattien makuja tuottavat ensyymit tuhoutuvat jääkaapin kylmyydessä ja tekevät tomaateista mauttomia.

3. Paistinpannun tunkeminen liian täyteen

Paistaessasi esimerkiksi kalaa tai kanaa pannulla, älä tunge paistinpannua liian täyteen kerralla. Ruskistuakseen kunnolla raaka-aine tarvitsee tilaa ympärilleen. Ruoan ruskistaminen puolestaan lisää sen makua.

4. Kylmän lihan paistaminen

Lihan kannattaa aina antaa lämmetä huoneenlämmössä ennen paistamista. Kylmän lihan laittaminen pannulle aiheuttaa epätasaisen kypsymisen ja lopputulos ei ole murea.

5. Lihan vetäytymisen unohtaminen

Kun olet paistanut pihvisi pannulla, älä laita sitä suoraan lautasellesi. Jos ryhdyt heti syömäpuuhiin ja leikkaat pihvisi, kaikki mureutta antavat mehut valuvat lihasta ulos.Kun annat lihan vetäytyä foliossa, se on syödessä taatusti mureaa!

6. Paistaminen viileässä pannussa

Anna pannun ja siinä olevan öljyn kuumeta rauhassa enne kuin lisäät pannuun muita raaka-aineita. Paistinpannun tulisi lämmetä ensin 1-2 minuuttia ennen voin tai öljyn lisäämistä. Anna myös rasvan kuumentua hetki rauhassa ennen kuin alat kokkaamaan.

7. Valkosipulin käristäminen

Valkosipuli ruskistuu minuutissa. Mikäli leikkaat valkosipulin pieniksi paloiksi ja lisäät sen pannuun ennen muita raaka-aineita, ehtii se palaa ja kitkeröityä muiden ruoka-aineiden vielä kypsyessä. Kokeile laittaa valkosipuli ruokaan kokonaisina valkosipulinkynsinä. Näin valkosipulin maku tarttuu oliiviöljyyn ja ruokaan, mutta se ei ehdi palaa ja kitkeröityä.

8. Luotat reseptiin, etkä maista ruokaa kokatessa

Ammattilaiskokit maistelevat ruokaa sen jokaisessa tekovaiheessa. Reseptissä ilmoitetut määrät eivät ole absoluuttisia totuuksia, vaan ruoka kannattaa aina maustaa oman maun mukaiseksi.

9. Keittäminen liian pienessä kattilassa

Keittäessäsi pastaa valitse tarpeeksi iso kattila ja laita kattilaan riittävästi vettä. Liian pienessä vesimäärässä keitetystä pastasta tulee helposti kumimaista ja tahmeaa. Tämä johtuu siitä että pastan lisääminen pieneen vesimäärään alentaa veden lämpötilaa, jolloin vedellä kestää kauemmin palata kiehuvaksi.

10. Liian pienen leikkuulaudan käyttö

Liian pientä leikkuulautaa käyttäessäsi sinulla ei ole tilaa hallita kunnolla veitsen käyttöäsi, siksi riski leikata itseäsi sormeen kasvaa. Liian pienen leikkuulaudan käytössä hukkaat myös aikaa ja aiheutat ylimääräistä sotkua.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat