Mainos

10 päivän ennuste: Lumisade lakkaa, pakkanen kiristyy

Sankat lumisateet ovat pikkuhiljaa hellittämässä etelärannikkolla. MTV3.n Huomenta Suomi –ohjelmassa vieraillut Ilmatieteen laitoksen pääjohtaja Petteri Taalas ennustaa kiristyviä pakkasia Suomeen seuraavan kymmenen päivän jaksolla.

- Etelärannikolla voi tulla joitain lumikuuroja, mutta Kaakkois-Suomessa tällä hetkellä sankkoja lumipyryjä aiheuttavia matalapaineita ei ole seuraavan kymmeneen päivään tiedossa, sanoo Taalas.

Lumitilanne on hyvin poikkeuksellinen tällä hetkellä nimenomaan etelärannikolla, muualla maassa lumitilanne on normaali. Etelärannikon lumisateet ovat johtuneet Taalaksen mukaan avoimesta merestä ilmaan vapautuvasta kosteudesta.

- Poikkeuksellista on ollut myös se, että viime aikoina matalapaineen reitit ovat olleet itäisiä. Normaalisti matalapaineet tulevat lännestä, jolloin Ruotsin ja Norjan rajan tuntumassa sijaitseva Kölivuoristo heikentää niitä merkittävästi. Idässä heikentävää vuoristoa ei ole, sanoo Taalas.

Poikkeuksellia kesähelteitä luvassa Suomeen jatkossakin

Viime kesän ennätyshelteet ja tämän talven poikkeukselliset lumisateet etelässä ovat saaneet monet ajattelemaan, että sääilmiöiden taustalla on ilmastonmuutos. Taalaksen mukaan kyse on kuitenkin normaalista sään vaihtelevuudesta.

- Ihmiset haluavat nykyään laittaa kaikki sääilmiöt ilmastonmuutoksen piikkiin. On tärkeää erottaa kaksi ilmiötä toisistaan: ilmastonmuutos on hyvin pitkällä aikavälillä hitaasti etenevä globaali ilmiö, joka näkyy noin 30 vuoden keskiarvoissa. Nyt vallitseva sää on normaalia sään vaihtelevuutta ja Suomi sattuu sijaitsemaan vaihtelevan sää alueella, muistuttaa Taalas.

Viime kesän helteet ja muut säiden viimeaikaiset ääri-ilmiöt liittyvät siihen, miten matala- ja korkeapaineet koko pohjoisella pallonpuoliskolla asettuvat eli minkälaisia reittejä ilmamassat kulkevat.

- Meillä oli alkuvuonna hyvin pitkä pakkasjakso, joka johtui siitä, että Suomeen saapui pohjoista ilmamassaa. Kesällä puolestaan Venäjän alueella oli iso korkeapaine, joka tuotti helteitä Suomeen ja samalla myös tulvia Pakistaniin. Nyt alkutalvesta Suomeen on saatu enemmän arktisia ja itäisiä ilmamassoja kun normaalina talvena.

Ilmastonmuutos tulee Taalaksen mukaan lisäämään tulevaisuudessa sään ääri-ilmiöitä maapallon keskilämpötilan noustessa.

- Esimerkiksi viime kesän kaltaisia helteitä tullaan kokemaan jatkossa entistä useammin. Ilmastonmuutos lisää tiettyjä äärilämpötilojen esiintyvyyttä ja tiettyjen äärisademäärien lisääntymistä.

Kaikkien aikojen lämpötilaennätyksen arvellaan rikkoontuvan maapallolla tänä vuonna. Tammikuusta lokakuuhun ulottuva jakso on ollut nimittäin lämpimin koskaan mitattu viimeiseen 130 vuoteen.

Katso Ilmatieteen laitoksen pääjohtajan Heikki Taalaksen haastattelu: (Huomenta Suomi 10.12.2010)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.