10 000 katsojan stadionille saa ottaa kymmenen katsojaa – Veikkausliigaseurat kärmeissään: "Heti kun tuomari viheltää pilliin, virus voi tarttua"

HJK:n toimitusjohtaja Aki Riihilahti:"Koronarajoitusten ristiriita tuo eriarvoisuutta" 5:50
HJK:n toimitusjohtaja Aki Riihilahti oli Viiden jälkeen -ohjelman vieraana kommentoimassa koronarajoitusten eriarvoisuutta.

Kesäkuusta lähtien esimerkiksi Helsingissä saa ottaa jalkapallostadiolle korkeintaan 50 katsojaa. Etelä-Suomen aluehallintovirasto torppasi seurojen hakemuksen poikkeusluvasta.

Kokoontumisrajoitukset lievenevät kesäkuussa osassa maata, mutta tapahtumien yleisörajoitukset aiheuttavat yhä närää eri toimialoilla.

Rajoituksia on tapahtuma-alan lisäksi kritisoitu urheiluseuroissa. Asiaa on kommentoinut muun muassa Veikkausliigassa pelaavan HIFK:n toimitusjohtaja Christoffer Perret.

– Saamme huomisesta ottaa jo ruhtinaalliset 10 katsojaa 10 000 katsojan stadionille! Edistystä! Perret tviittasi maanantaina, jolloin Etelä-Suomen aluehallintovirasto kertoi kokoontumisrajoitusten höllenevän osassa Etelä-Suomea.

Rajoitus lieveni ensin kuudesta hengestä kymmeneen henkeen. Tällä hetkellä suurimmassa osassa Uuttamaata saa kokoontua enintään kymmenen ihmistä sisällä tai ulkona.

Kesäkuun alusta Uudellamaalla saa kokoontua enintään 50 henkeä ulkotiloissa, esimerkiksi urheilutapahtuman katsomossa. Sisätilojen kymmenen henkilön kokoontumisrajoitus pysyy osassa Uuttamaata voimassa.

Esitys lohkoista ei mennyt läpi

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä ehdotti torstaina katsomojen jakamista lohkoihin niin, että ihmiset voisi eriyttää ulkotiloissa enintään 50 hengen lohkoihin.

Siten esimerkiksi HJK:n ja HIFK:n kotistadionillekin mahtuisi enemmän ihmisiä rajoitusten puitteissa. Bolt-areena vetää normaalisti 10 800 katsojaa.

Helsingin Sanomien mukaan Etelä-Suomen aluehallintovirasto ei toteuttanut esitystä katsomon jakamisesta lohkoihin, sillä se ei ole sosiaali- ja terveysministeriön ohjeistuksen mukaista ja tilojen arvioiminen olisi haasteellista.

– Tässä syntyy kyllä vääjäämättä ajatus, että STM ei hirveästi meitä urheiluseuroja arvosta, Perret tviittasi tiistaina.

"Silloin ei putoa vain urheilun kivijalka”

Toimijoita närkästyttää myös urheilutapahtumien eriarvoinen kohtelu ravintola-alaan nähden. Ravintoloiden rajoituksista päättää aluehallintoviraston sijaan valtionhallinto.

– Ravintolahan saa olla auki ennen peliä. Silloin voisi tulla 7 500, mutta heti kun tuomari viheltää pilliin virus voi tarttua, Perret tviittasi.

Yleisörajoitukset vaikeuttavat myös seurojen kausikorttimyyntiä, kommentoi Veikkausliigan toisen helsinkiläisseuran HJK:n toimitusjohtaja Aki Riihilahti niin ikään Twitterissä.

– Jokainen päivä odotusta pienentää mahdollisuutta edes aloittaa kausarimyyntiä kunnolla. Silloin ei putoa vain urheilun kivijalka vaan myös monella tapa tulla peleihin katkeaa.

Alueellisia rajoituksia

Aluehallintoviraston määräämät rajoitukset koskevat yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia.

Lounais-Suomen aluehallintoviraston mukaan Satakunnan kuntien alueella voi 26.5.–8.6.2021 sisä- ja ulkotiloissa kokoontua enintään 50 henkeä.

Varsinais-Suomen alueen kunnissa on 10 henkilön kokoontumisrajoitus 31.5.2021 saakka.

Lapin aluehallintovirasto kieltää Lapin sairaanhoitopiirin kuntien alueilla yli 50 henkilön kokoontumisen sisä- ja ulkotiloissa 1.6.–30.6.2021.

Etelä-Suomen aluehallintoviraston mukaan Hangon, Karkkilan, Lohjan ja Raaseporin kuntien alueella voi sisällä ja ulkona kokoontua 1.–15.6. enintään 50 henkilöä. 31.5. asti sisätiloissa rajoitus on 20 henkeä.

Muualla Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella voi 1.–15.6. kokoontua sisällä enintään 10 ja ulkona enintään 50 henkilöä. 31.5. asti rajoitus on 10 henkeä sisällä ja ulkona.

Päijät-Hämeen sairaanhoitopiirin alueella voi 1.–15.6. kokoontua enintään 10 henkeä sisä- ja ulkotiloissa.

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin alueella jatketaan 15.6. asti nykyistä rajoitusta, eli enintään 10 hengen kokoontumisia sisällä tai ulkona.

Kymenlaakson sairaanhoitopiirin alueella jatketaan 15.6. asti nykyistä rajoitusta, jonka mukaan sisällä ja ulkona voi kokoontua enintään 20 henkeä.

Etelä-Karjalan sairaanhoitopiirin alueella voi 1.6. alkaen kokoontua sisällä ja ulkona enintään 50 henkeä. Nyt kokoontumisrajoitus sisätiloissa on 20 henkeä.

Lähde: Aluehallintovirasto 25.5.2021

Lue myös:

    Uusimmat