"Rosvoparonit ja bonusherrat tappavat talonpoikaisjärjen"

Liika byrokratia on vienyt resurssit kaikelta oikealta tekemiseltä, kritisoi Helsingin yliopiston Suomen ja Pohjoismaiden historian professori Markku Kuisma.

Professorin mukaan "kaikenmaailman strategia- ja organisaatiouudistukset ovat synnyttäneet perverssin tilanteen, jossa oikea tekeminen, tavallisen työn tekeminen on lähestulkoon mahdotonta."

Helsingin Sanomien yleisön osastolla on käyty debattia siitä, mitä Suomen menestyminen maailmalla vaatii. Sitran yliasiamies, VTT:n pääjohtaja, Suomen Akatemian pääjohtaja ja Tekesin pääjohtaja peräänkuuluttivat uudenlaista innovaatiostrategiaa Helsingin Sanomissa (1.4).

- Tarvittaisiin rohkeampi strategisten valintojen tekeminen, tämä edellyttäisi strategisen ohjauksen vahvistamista sekä poliittisen päätöksenteon terävöittämistä, he kirjoittavat lehdessä.

Kuisman mukaan kirjoitus herätti lähinnä "primitiivireaktion" kaltaisia tunteita työpaikoilla, joissa ollaan tottuneita siihen, että puhe strategiasta tarkoittaa aina työtehojen heikennystä ja työolojen sabotointia.

- Organisaatiouudistuksiin ja erilaisiin strategiaohjelmiin sidotaan liikaa resursseja ja ihmisten työaikaa. Tämä johtaa käytännössä vain turhautumiseen. Ihmisillä saattaa herätä sellaisia tunteita, että heitetään pensselit santaan ja rukkaset naulaan, Kuisma toteaa MTV:n Huomenta Suomessa.

Palattava perusteisiin

Kuisman mielestä paras lääke "strategioiden terävöittämisen" sijaan olisi lopettaa hetkeksi puhe strategioista kokonaan ja sen sijaan miettiä mitä pitäisi tehdä.

Professori kritisoi nykyajan "strategiaherroja, rosvoparoneja ja bonusjohtajia" siitä, että he vievät sadoilta nuorilta vuosipalkallaan työelämän aloittamismahdollisuuden.

- Omalla esimerkillään he myös raunioittavat terveen talouselämän perustan, koska heistä otetaan esimerkkiä. Toivoisin, että he miettisivät myös vakavasti sitä, mitä pitäisi tehdä, eivätkä vaan tyydyttäisi toisiaan tämmöisessä itsetyydytyksen kaltaisessa strategiahömpässä, Kuisma sivaltaa.

- Uskon, että pyrkimys on hyvä, mutta he ovat kyllä erkaantuneet arkielämästä ja siitä, miten organisaatiot saadaan toimimaan tehokkaasti. Se vaatii sitä, että ihmiset tekevät tyytyväisenä ja päämäärätietoisena töitä, eivätkä odota eläkkeelle pääsyä.

Kuisman mielestä nyt on aika luottaa terveeseen järkeen.

- Nämä bonusjohtajat ja strategiaherrat ovat talonpoikaisjärjen tappolinjalla. Ehkä siitä pitäisi palata terveen järjen kunnioitukseen ja perusasioiden oivaltamiseen.

- Nyt pitäisi palata takaisin perusteisiin. Katsotaan sitten, mitä me osaamme ja tehdään se paremmin.

Teollisuudessa, yliopistoissa ja tutkimuslaitoksissa on valtavasti osaamista, mikäli se vain halutaan valjastaa käyttöön, Kuisma toteaa.

- Mutta tätä osaamista työnnetään pois, sen työtä sabotoidaan. Ihmiset laitetaan kehittämään ja strategisoimaan sen sijaan, että heidät vapautettaisiin tekemään työtään.

Katso professori Markku Kuisman haastattelu (Huomenta Suomi 9.4.2010)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja