Mainos

Lindstedtin näkemyksen mukaan seurakuntalehtien jakaminen kaikkiin talouksiin on vastoin lakia.

Valiokunnan kanta poikkeaa täysin apulaisoikeusasiaministeri Jukka Lindstedtin linjauksesta. Lindstedtin näkemyksen mukaan seurakuntalehtien jakaminen kaikkiin talouksiin on vastoin lakia ja kielsi sen viime kesänä. Nyt Eduskunnan perustuslakivaliokunta katsoo, että uskontoa ja sanavapautta suojaava perustuslaki antaa niin vahvan suojan uskonnollisten viestien jakamiselle, että jakelu on sallittava.

Uskonnollisten lehtien vapaa jakelu saa tukea eduskunnasta.

Eduskunnan perustuslakivaliokunta katsoo uskontoa ja sanavapautta suojaavan perustuslain antavan niin vahvan suojan uskonnollisten viestien jakamiselle, että jakelu on sallittava, vaikka tällaisten viestien saanti ei kaikkia kansalaisia miellyttäisikään.

Valiokunta tähdentää vahvan suojan kuuluvan myös muulle vakaumukselliselle viestinnälle. Näkemystään valiokunta perustelee myös Euroopan ihmisoikeussopimuksella.

Valiokunnan kanta poikkeaa täysin apulaisoikeusasiamies Jukka Lindstedtin linjauksesta. Lindstedtin näkemyksen mukaan seurakuntalehtien jakaminen kaikkiin talouksiin on vastoin lakia. Lindstedt otti asiaan kantaa viime kesänä, kun muutaman seurakuntalehden jakelusta kaikkiin talouksiin oli tehty oikeusasiamiehelle valitus.

Valiokunta otti kantaa asiaan tänään käsitellessään eduskunnan oikeusasiamiehen kertomusta vuodelta 2005.

Valiokunnan puheenjohtaja kansanedustaja Kimmo Sasi (kok.) tähdensi, ettei valiokunta koskaan ota kantaa yksittäisiin tapauksiin, vaan keskustelu valiokunnassa on käyty yleisellä tasolla.

- Emme ole sanoneet, onko apulaisoikeusasiamiehen ratkaisu oikea tai väärä, mutta jos katsoo apulaisoikeusasiamiehen ja valiokunnan perusteluita, niiden voi katsoa olevan erilaiset, Sasi muotoili.

Hänen mukaansa sananvapauslain suoja on niin tiukka, että toisten kansalaisten on siedettävä uskonnollisten ja vakaumuksellisten tietojen jakaminen, vaikka se ei mukavalta tuntuisikaan.

Jos tällaista viestintää halutaan rajoittaa, se on tehtävä lailla.

Jo viime kesänä myös monet laintuntijat ihmettelivät eduskunnan oikeusasiamiehen ratkaisua ja pitivät sitä kohtuuttomana. Lindstedtin ratkaisun jälkeen posti lopetti tämän vuoden alussa seurakuntalehtien osoitteettoman jakelun talouksiin, jotka ovat kieltäneet mainos- ja ilmaisjakelun.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.