Rapuleipä

Loppukesän rapujen kanssa maistuu hyvä leipä. Vaihtelun vuoksi tarjoa valkoista leipää paahtoleivän sijaan. Voit toki leipoa leivän tavanomaiseen limpun muotoon, mutta hauskempaa on muotoilla se ravun muotoiseksi.

4 annosta

  • 50 g hiivaa
  • 5 dl vettä
  • ½ dl oliiviöljyä
  • 2 rkl hunajaa
  • 1 tl suolaa
  • 13 dl vehnäjauhoja
  • 1 munankeltuainen
  • rusinoita

Valmistusohje

1. Murenna hiiva kulhoon. Lämmitä vettä 37-asteiseksi ja sekoita hiiva pieneen vesimäärään. Lisää loppu vesi, öljy, hunaja, suola ja lähes kaikki vehnäjauho. Säästä hieman jauhoja leipomisvaiheeseen. Vaivaa taikinaa, kunnes se irtoaa kulhon seinämistä. Anna kohota kulhossa puolin tunnin ajan.

2. Kauli taikinaa kevyesti jauhotetulla leivinpöydällä ja jaa se kahteen yhtä suureen osaan. Pyörittele toisesta osasta kaksi pienempää taikinapalloa ja yksi suurempi. Tee samoin toisen puoliskon kanssa. Muotoile yhdestä suuresta taikinapallosta ravun pyrstö tekemällä siitä rulla ja halkaisemalla sen pääty. Muotoile kahdesta pienemmästä taikinapallosta sakset.

3. Voitele uunipelti ruokaöljyllä. Asettele suuri taikinapallo keskelle ja kaksi pientä sen perään. Aseta sitten "ravun" pyrstö vartalon jatkoksi ja sakset etumaisiksi. Anna kohota puolen tunnin ajan. Sivele kananmunalla ja työnnä rusinat silmiksi. Paista uunissa 15-20 minuuttia 200 asteessa.

Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
    Kaappaus keittiössä

    Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!